3 sorters äppelpaj med kokos


Äntligen börjar äpplena på trädet i trädgården mogna och vad passar väl  då bättre än att göra en smaskig äppelpaj? Jo, att göra 3 (!) äppelpajer såklart. Alla tre följer samma grund men den ena blev en smulpaj, den andra med bakad botten och hallon på toppen, och den tredje glutenfri. Och glöm de där vaniljsåserna på pulver, det är jätteenkelt att göra egen vaniljsås!  

Smulpaj

ÄPPELPAJ MED KOKOSSMULTÄCKE
en rejäl paj för 6-8 personer

100 g smör
90 g (1 dl) strösocker – dra eventuellt ned på sockermängden om du använder söta äpplen)
1-2 tsk vaniljsocker
75 g (drygt 1 dl) vetemjöl
70 g (2 dl) kokosflingor
10 st äpplen från trädgården (är de stora köpeäpplen så kan det räcka med ca 6 st)
kanel

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Smörj en ugnsfast form med lite av smöret
  3. Kör ihop smör, socker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor till en smulig deg i en matberedare
  4. Skär äpplena i bitar. Jag brukar först skära äppelklyftor som jag delar i 3-4 delar så att det liksom blir små äppelkuber.
  5. Lägg äppelbitarna i formen och pudra över kanel efter behag. Jag tycker att det ska vara lite lagom med kanel så att kanelen inte helt tar över smaken.
  6. Smula över degen över äppelkuberna
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills dess att äpplena blivit lagom mjuka och smuldegen har fått en fin färg.

Elegant äppelpaj

ELEGANT ÄPPELPAJ MED KOKOS OCH HALLON

100 g smör
90 g (1 dl) strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
75 g (drygt 1 dl) vetemjöl
70 g (2 dl) kokosflingor
någon matsked äppeljuice eller vatten
10 st äpplen från trädgården (är de stora köpeäpplen så kan det räcka med ca 6 st)
kanel

Topping:
1 dl hallon
20 g (ca 1/4 dl) strösocker
20 g (ca 1/2 dl) kokosflingor
20 g smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Ta fram en pajform ca 30 cm, gärna med lösttagbar kant (du behöver inte smörja den eftersom det är så pass mycket smör i degen)
  3. Kör ihop smör, socker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor i en matberedare. Tillsätt äppeljuice eller vatten, lite i taget, tills en deg formas. Låt gärna degen vila kallt minst 10 minuter.
  4. Skär äpplena i tunna och fina äppelklyftor
  5. Kavla ut degen och lägg den i formen. Var noggrann så att den blir jämn, allra helst i kanterna som annars lätt bränns om de blir för tunna. Det går också bra att trycka ut degen direkt i formen (om du lyckats få degen lite lös kan det vara knepigt att kavla den).
  6. Placera äppelbitarna i formen i ett cirkelmönster och pudra över kanel efter behag. Jag tycker att det ska vara lite lagom med kanel så att kanelen inte helt tar över smaken.
  7. Placera hallonen i en cirkel i mitten av pajen. Strö över socker och kokosflingor över hela pajen och hyvla smöret med hjälp av en osthyvel och placera över både äpplen och hallon.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills dess att äpplena blivit lagom mjuka och botten har fått en fin färg.

IMG_7811

GLUTENFRI ÄPPELPAJ MED KOKOS
en mindre paj för 3-4 personer

50 g smör
45 g (1/2 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
40 g glutenfritt mjöl
35 g (1 dl) kokosflingor
5 st äpplen från trädgården (är de stora köpeäpplen så kan det räcka med ca 3 st)
kanel

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Smörj en mindre ugnsfast form med lite av smöret
  3. Kör ihop smör, socker, vaniljsocker, glutenfritt mjöl och kokosflingor till en smulig deg i en matberedare
  4. Skär äpplena i bitar.
  5. Lägg äppelbitarna i formen och pudra över kanel efter behag.
  6. Smula över degen över äppelkuberna
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills dess att äpplena blivit lagom mjuka och smuldegen har fått en fin färg.

Tips! Äppelpaj som serveras med vaniljsås är oslagbart. Skippa vaniljsås gjord på pulver och vispa snabbt ihop din egen istället. Receptet till den här enkla vaniljsåsen kan du knappast misslyckas med.

Print Friendly, PDF & Email