Axelinabullar med rabarber och vaniljkräm


AXELINABULLAR med rabarber och vaniljkräm
ca 48 st

Deg:
50 g (1 paket) jäst för söta degar
4 dl mjölk
900 g (15 dl) vetemjöl special
135 g (1 1/2 dl) strösocker
125 g rumsvarmt smör
2 ägg
lite salt

Fyllning:
ca 2 dl rabarbersylt (gärna hemlagad)
ca 3 dl vaniljkräm (recept nedan)

1 ägg till pensling
lite smält smör till pensling
lite socker att doppa bullarna i efter gräddning

Gör såhär:

  1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) och rör ut jästen i mjölken
  2. Tillsätt vetemjöl, strösocker, smör och ägg. Knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter, tillsätt en gnutta salt precis i slutet av knådningstiden.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter
  4. Dela degen i ca 48 lika stora delar, forma fina släta bullar
  5. Sätt ugnen på 225 grader
  6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  7. Blanda rabarbersylt och vaniljkräm till fyllningen. Gör ett ordentligt hål i varje bulle med en mjölad finger och spritsa fyllningen i bullarna.
  8. När bullarna jäst klart och är fyllda, pensla med ett uppvispat ägg
  9. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter
  10. Låt svalna på ett galler
  11. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker

Tips! Om du vill ha helt släta bullar och inte tvunget vill grädda bullarna med fyllningen så går det lika bra att först baka de släta bullarna (utan fyllning). När bullarna kommit ut ur ugnen och svalnat ordentligt så spritsar du fyllningen i de kalla bullarna. Sedan penslar du bullarna med smält smör och doppar i socker.

Vaniljkräm:

2 ½ dl mjölk (3%)
½ tsk vaniljpulver
65 g (knappt 3/4 dl) strösocker
4 små äggulor
20 g maizena
25 g smör (rumsvarmt)

Gör såhär:

  1. Koka upp mjölk och vaniljpulver
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt och slå mjölken över sockerblandningen under vispning
  3. Värm hela blandningen försiktigt under vispning till dess att krämen börjar tjockna. Häll över i en kall skål och tillsätt det rumsvarma smöret. Vaniljkrämen kan med fördel vara lite tjock.
  4. Rör om tills smöret har smält och ställ krämen att svalna.
Print Friendly, PDF & Email