Lördagsbaguetter med råg

Lördagsbaguetter med råg – krispig yta och segt innehåll


Dessa baguetter får en extra krispig yta om du bakar i ugn med ångfunktion. Igår var en hektisk lördag med fotografering, surdegsbak, tryffeltillverkning, spännande möte, middag och hästshow. Men surdegsbaket började redan i fredagskväll när jag rörde ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten som fick stå att puttra över natten. 

Lördagsbaguetter med råg

4 st

Fredag kväll (”1-2-3”):
100 g rågsurdegsgrund
200 g mjöl (50 g rågmjöl + 150 g rågsikt)
300 g vatten

Lördag morgon:
300 g vatten
300 g rågsikt*
450 g vetemjöl med högre proteinhalt (jag använder Manitoba Cream)
20 g salt
2 rejäla matskedar honung

*Byt ut lite av rågsikten mot fint rågmjöl för en lite grövre baguette.

Gör så här:

  1. Förberedelser fredag kväll: rör ihop alla ingredienser till surdegen i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå på köksbänken över natten
  2. Lördag morgon: blanda ner övriga ingredienser i surdegen och arbeta i köksassisten ca 10 minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 5 timmar på köksbänken
  3. Knåda degen lätt och dela i 4 lika stora delar. Forma varje del till en avlång baguette som du snurrar för att få till den rustika formen. Lägg på två plåter och låt jäsa i ca 1-2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid så att ugnen hinner värmas upp ordentligt.
  5. Baka av dina baguetter i ca 15 minuter, låt svala utan bakduk för att behålla den krispiga ytan.

Tips! Använda gärna en baksten när du bakar dessa baguetter. Kom ihåg att sätta in bakstenen i ugnen i god tid så att den hinner värmas upp ordentligt. Jag brukar även hälla lite vatten i botten på ugnen när jag sätter in baguetterna, kom dock ihåg att vädra ut fukten efter ca 5 minuter (öppna luckan på glänt ett par sekunder) för att få till en krispig yta.

Print Friendly, PDF & Email