Bangbröd - snabba brödbullar i ett huj

Bangbröd – snabba brödbullar i ett huj


Brödbullar är ju så smidigt att ha i frysen och tina upp alltefter åtgång. Dessa bangbröd bakar du dessutom ut i ett huj eftersom du slipper kladdet med att rulla runda bröd. Skär istället lagom stora portionsbitar av degen, bangbröden ska vara lite konstnärliga i formen!  Det är liksom det som är finessen med dessa brödbullar.

Bangbröd

ca 30 st

8 dl vatten
1 paket jäst (50 g)
knappt 1 dl olivolja
250 g fint rågmjöl
900 g vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
ett par teskedar salt

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet (du behöver inte värma degvätskan), häll på resten av vattnet och rör om
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda i maskin ca 12 minuter, degen ska vara ganska lös men hanterbar
  3. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60-90 minuter
  4. Ta upp degen och dela i ca 30 st portionsbitar
  5. Låt jäsa ca 30 minuter, värm under tiden upp ugnen till 225 grader
  6. Baka av ca 15 minuter
  7. Ta ut och låt kallna under en bakduk på ett galler

Tips! Mina bangbröd är lite konstnärliga (läs ojämna) i formen. Istället för att rulla fina portionsbröd skär jag bara upp bitar av degen och placerar direkt på plåten.

Print Friendly, PDF & Email