Bihotell

Bihotell – så får du fler bin i trädgården


Ett bihotell gör gott i trädgården. Det är inte bara kul att göra utan blir faktiskt en ganska dekorativ inredningsdetalj i trädgården också. Nu kan man ju vara hur ambitiös som helst och göra olika sorters rum, bygga snedtak och allt vad det heter. Mitt bihotell kanske snarare är ett vandrarhem när jag tänker efter. Enkelt var det iallafall att bygga och jag byggde det med saker som jag hittade i vedboden.

Bihotell

en bit överbliven läkt, ca 40-50 cm (eller annat trämaterial som du kan bygga ramen av)
ett par vedträn
lite näver och bark
bambupinnar (om du har)

Gör såhär:

  1. Såga till din ram. jag sågade två lika långa bitar (sidorna), en lite kortare bit (taket) och en ännu lite kortare bit (golvet). Se bild nedan,
  2. Skruva ihop din ram. Förborra gärna med ett borr som är något smalare än skruven du använder. Genom att förborra minskar du risken att ändträet spricker.
  3. Nu är det dags att preparera ditt material som du tänker fylla ramen med. Jag använde vedträn och ihoprullad näver men det går bra med nästintill vilket material som helst som antingen är håligt eller som går att göra håligt. Bambustavar är till exempel ett väldigt bra material som är ihåligt och lätt att stapla inuti ramen.
  4. Såga till ca 10 cm långa bitar av ditt material, det gör inget om de blir lite olika långa. Borra hål i materialet men EJ hela vägen igenom! Borra olika stora hål, mellan 3-13 millimeter. Vill man ha t.ex. god pollinering av äppelträden i trädgården bör hålen vara 11 millimeter enligt Naturhistoriska riksmuseet. Då lockar man till sig rätt bin för det ändamålet.
  5. Nu till pusslandet. Jag ville undvika att limma eller skruva fast mitt material inuti ramen så jag ”klämde” fast det istället. Gör man på det sättet krävs en del pusslande för att få det att funka men det blir bäst tycker jag.
  6. Placera ditt bihotell på en varm och torr plats, gärna under tak, i söder eller sydväst.
  7. Så, nu är det bara att vänta på att bina ska flytta in!

Bihotell  Bihotell  Bihotell  Bihotell  Bihotell  Bihotell

 

Print Friendly, PDF & Email