Bubblande sommarkärlek – moussetårta på jordgubbar & champagne


Så var den här resan över, eller har den kanske just  börjat? Mitt finalrecept i Hela Sverige bakar 2015 (i en något omarbetad version) hittar ni nedan. Vill ni baka den större varianten med 30 bakelser och en tårta för brudparet så hittar ni receptet på recept.nu/helasverigebakar.

BUBBLANDE SOMMARKÄRLEK – moussetårta på jordgubbar & champagne

Farmors egen tårtbotten:

3 ägg
150 g (ca 1 1/2 dl) socker
1/3 dl varmt vatten
100 g (knappt 2 dl) vetemjöl
30 g (1/3 dl) potatismjöl
knappt 1 tsk bakpulver
zest från 1 liten citron

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft
  2. Vispa ägg, socker och vatten vitt och poröst (använd gärna glasskål)
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i äggfluffet tillsammans med zest från citronen
  4. Fördela smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min
  6. Ta ut en rundel (knappt 20 cm i diameter), frys in resten av bottnen till nästa gång du ska göra moussetårta

Champagnemousse:

½ msk gelatinpulver
½ dl söt champagne (eller mousserande vin)
3 äggulor
1 ägg
75 g (knappt 1 dl) strösocker
1 dl söt champagne (eller mousserande vin)
2 äggvitor
1 ¼ dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Blanda gelatinpulvret med den mindre mängden champagne
  2. Vispa äggulor och det hela ägget lätt och luftigt över vattenbad. Blanda sedan ner socker och därefter champagne
  3. Fortsätt vispa lätt tills blandningen tjocknar (ca 7-10 min) och ev. skum har försvunnit
  4. Smält gelatinblandningen i mikrovågsugn ca 10 sekunder. Häll ner gelatinet i ägg- och sockerblandningen och fortsätt röra tills allt har blandats ordentligt
  5. Ta bort champagneblandningen från värmen, fortsätt röra 1-2 minuter och låt sedan blandningen kallna
  6. Vispa under tiden äggvitorna styva i en bunke och grädden i en annan bunke
  7. När champagneblandningen kallnat helt, vänd ner äggvitor och grädde om vartannat.

Jordgubbsmousse:

1/2 msk gelatinpulver
1 msk vatten
90 g (1 dl) strösocker
1 msk citronjuice (från färsk citron)
2 äggulor
ca 1/2 ägg
2 dl vispgrädde
125 g jordgubbspuré

Gör såhär:

  1. Blanda gelatinpulvret med vattnet
  2. Koka upp strösocker och citronjuice till 118-121°
  3. Vispa äggulor och ägg fluffigt
  4. Slå över sockerblandningen över äggblandningen försiktigt lite i taget och vispa tills blandningen svalnat. Detta är en pâte a bombe
  5. Vispa grädden löst
  6. Smält gelatinblandningen i mikrovågsugn ca 10 sekunder. Värm samtidigt en liten del av jordgubbspurén. Blanda gelatinet och den uppvärmda jordgubbspurén och rör därefter ner allt i resten av jordgubbspurén.
  7. Blanda din pâte a bombe och jordgubbspurén och rör sedan försiktigt ner grädden tills moussen är helt blandad och har en jämn färg

Montering:

  1. Klä insidan av en tårtring (ca 20 cm) med plast (OH-plast funkar) och placera tårtringen på ett tårtfat. Lägg i tårtbottnen (bottnen ska vara något mindre än ringen)
  2. Spritsa först champagnemoussen i ett jämnt lager, och sist jordgubbsmoussen
  3. Ställ moussetårtan kallt för att stelna (gärna över natten)
  4. Om du vill ha en glansig och fin yta, gör en enkel klar glasyr genom att koka upp lika delar vatten, citronsaft och strösocker. Rör ner gelatinblad (2 blad per dl vätska). Häll glasyren ovanpå moussetårtan när den stelnat
  5. Dekorera eventuellt tårtan med chokladdekorationer och ätbara blommor

20150611_2186

 

 

Print Friendly, PDF & Email