Elegant budapestbakelse med clementinglasyr (glutenfri!)


I första avsnittet av Hela Sverige bakar bakar jag två olika sorters bakelser. Vi fick som instruktioner att vi skulle baka en skuren bakelse och en spritsad, varav den ena skulle vara glutenfri. Smakinspirationen hämtade jag från en klassiker hemma hos oss sedan barndomen, budapestrullen. Min variant innehåller en enkel vaniljmousse och stelnar i långpanna.

ELEGANT BUDAPESTBAKELSE MED CLEMENTINGLASYR
ca 10 bakelser

Budapestbotten

85 g (1 ¼ dl) hasselnötskärnor
15 g (1 ½ msk) marsanpulver
20 g (1 ½ msk) potatismjöl
5 g (ca ½ msk) kakao
3 äggvitor
135 g (1 ½ dl) socker
lite smör (att smörja bakplåtspappret med)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 ° (varmluft)
  2. Smörj ett bakplåtspapper med lite smör
  3. Finhacka hasselnötskärnor i en mixer och rosta snabbt i en stekpanna
  4. Blanda hasselnötter, marsanpulver, potatismjöl och kakao
  5. Vispa äggvitor till hårt skum (i en glasskål)
  6. Vispa i sockret i äggskummet lite i taget (=marängsmet)
  7. Vänd ner mjöl- och nötblandningen i marängsmeten
  8. Spritsa ut smeten jämnt på bakplåtspappret, ca 20×25 cm
  9. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min

Vaniljmousse:

6 dl vispgrädde
6 gelatinblad
1 tsk vaniljpulver (eller drygt 1 tsk vaniljsocker)
300 gr philadelphiaost
130 g (knappt 1 ½ dl) socker

Gör såhär:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt
  2. Vispa grädden fast
  3. Rör ihop vaniljpulver, philadelphiaost och socker
  4. Smält gelatinet försiktigt och rör sedan ner i ostblandningen
  5. Rör ner ostblandningen i grädden
  6. Ställ åt sidan

Clementinglasyr:

2 dl färskpressad clementinjuice
ca 1 krm citronsyra (smaka av)
4 st gelatinblad

Gör såhär:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt
  2. Smält gelatinbladen försiktigt och rör ner i clementinjuicen
  3. Smaka av med citronsyra till lagom syrlighet
  4. Ställ åt sidan

Montering:

  1. Spritsa vaniljmoussen över budapestbottnen, se till att kanten blir lite högre längst ut (eller använd en form med löstagbar kant som förhindrar att både mousse och gelé smiter iväg). Ställ moussen i frysen några minuter till dess att åtminstone översta lagret stelnat ordentligt.
  2. Häll först ett tunt lager glasyr över den stelnade moussen. Låt stelna. Häll sedan ytterligare ett lager glasyr ovanpå det första, detta blir det s.k. snygglagret.
  3. Ställ kallt till dess att glasyren stelnat
  4. Skär upp bakelser av valfri storlek och form.

Tips! Budapestbotten och mousse kan förberedas och monteras dagen innan men botten blir inte lika krispig om bakelserna monteras i förväg. Häll på glasyren samma dag som bakelserna ska serveras och låt stelna i kylskåp.

 

Foto: TV4

Print Friendly, PDF & Email