Bulgurlimpa - fylld med nyttigheter

Bulgurlimpa – fylld med nyttigheter


Ja du läste rätt, i denna limpan har jag haft i en hel massa bulgur (kokt). Vi käkade en jättegod bulgursallad häromsistens och det blev såklart en massa bulgur över som stod där alldeles förskräckligt ensam i en kastrull i kylen. Varför inte testa att baka bröd på detta tänkte jag och gjorde slag i saken. 

Bulgurlimpa

2 st

50 g jäst (blå)
7 dl vatten/fil (jag hade 5 dl vatten och 2 dl fil, ta vad du har hemma)
ca 250 g (5 dl) kokt bulgur
450 g vetemjöl (jag använde favvomjölet Manitoba Cream)
450 g rågsikt
1 msk salt

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke, häll sedan i vatten/fil och blanda runt till jästen löst sig
  2. Tillsätt bulgur och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakning). Arbeta degen några minuter.
  3. Tillsätt rågsikten och arbeta ytterligare några minuter. Tillsätt saltet i slutet av knådningstiden.
  4. Låt jäsa ca 45-60 minuter under bakduk.
  5. Baka ut degen till två limpor som du lägger i en bakform, degen ska vara ganska lös och lite kletig.
  6. Låt jäsa ca 45-60 minuter under bakduk. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
  7. Baka limporna i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter, innertemperaturen ska vara 97-98 grader när brödet är klart.
Print Friendly, PDF & Email