Challah-bröd - ett lite sötare matbröd

Challah-bröd – ett lite sötare matbröd


När jag var 18 år flyttade jag till Kanada. Där bodde jag i ett år som au-pair i den mest fantastiska familj ni kan tänka er. Jag fick lära mig diverse judiska traditioner och en sak som jag aldrig kommer att glömma var det traditionella och otroligt goda Challah-brödet vi alltid bakade och åt på fredagarna som inledningen till Shabbat. 

Challah-bröd

2 bröd

1 påse (12 g)  torrjäst
1080 g (18  dl) vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
5 1/2 dl varmt vatten (40 grader)
1 dl honung
4 msk olivolja
2 stora ägg (eller 3 små)
1/2-1 msk salt

1 ägg
1 msk strösocker
1 msk olivolja
vallmofrön

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i en del av mjölet. Tillsätt vatten, honung, olivolja, ägg och resten av mjölet (tillsätt resten mjölet lite i taget tills degen blir lagom, den ska vara något lös men inte kladdig). Knåda degen i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet i slutet av knådningstiden.
  2. Täck med plast och låt jäsa till dubbel storlek, drygt 60 minuter.
  3. Dela degen i två lika stora delar och forma sedan en fläta av varje del, totalt 2 bröd.
  4. Täck med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 190 grader i god tid innan brödet jäst klart.
  6. Vispa ihop ägg, strösocker och lite olivolja. Pensla de färdigjästa bröden med blandningen och strö sedan över vallmofrön.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna på ett galler.

 

Print Friendly, PDF & Email