Chokladfyllda lussebullar i långpanna
Fördeg:
25 g jäst för söta degar (röd)
175 g (1 3/4 dl) röd mjölk
225 g (3 3/4 dl) vetemjöl (gärna Manitoba Cream som jag tycker ger saftigare och luftigare bullar)
10 g (ca 1 msk) socker
0,5 g saffran (1 påse)
Deg (bortgöring):
60 g (2/3 dl) socker
2 g salt
2 st äggulor
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
80 g rumsvarmt smör
Dekoration:
50 g rumsvarmt smör
mörk choklad
Gör såhär:
- Fördeg: Smula ner jästen i degbunken. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl, socker och saffran. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
- Bortgöring: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Kavla ut degen i en rektangel. Bred över smöret och riv sedan rikligt med mörk choklad över smöret. Rulla ihop till en rulle. Skär ut 12-16 st skivor av degen. Gör 12 st om du använder en rektangulär långpanna. Gör 16 st om du använder du en fyrkantig långpanna.
- Smörj en långpanna med smör och placera bullrullorna i formen med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Njut av dina chokladfyllda lussebullar till en kopp kaffe eller varför inte till lite varm glögg.