chokladfyllda lussebullar

Videorecept: Chokladfyllda lussebullar i långpanna


Chokladfyllda lussebullar i långpanna



Fördeg:

25 g jäst för söta degar (röd)
175 g (1 3/4 dl) röd mjölk
225 g (3 3/4 dl) vetemjöl (gärna Manitoba Cream som jag tycker ger saftigare och luftigare bullar)
10 g (ca 1 msk) socker
0,5 g saffran (1 påse)

Deg (bortgöring):

60 g (2/3 dl) socker
2 g salt
2 st äggulor
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
80 g rumsvarmt smör

Dekoration:

50 g rumsvarmt smör
mörk choklad

Gör såhär:

  1. Fördeg: Smula ner jästen i degbunken. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl, socker och saffran. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
  2. Bortgöring: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  3. Kavla ut degen i en rektangel. Bred över smöret och riv sedan rikligt med mörk choklad över smöret. Rulla ihop till en rulle. Skär ut 12-16 st skivor av degen. Gör 12 st om du använder en rektangulär långpanna. Gör 16 st om du använder du en fyrkantig långpanna.
  4. Smörj en långpanna med smör och placera bullrullorna i formen med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
  5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter.

Njut av dina chokladfyllda lussebullar till en kopp kaffe eller varför inte till lite varm glögg.

Print Friendly, PDF & Email