Chokladmoussetårta med popcorn


CHOKLADMOUSSETÅRTA MED POPCORN

Botten:
100 g smör
210 g (2 1/3 dl) strösocker
1 msk mörk sirap
2 ägg
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
40 g (1 dl) kakao
4 dl rågade poppade lättsaltade popcorn

OBS! Receptet räcker till tre tårtbottnar (de ska vara tunna!). För att göra denna moussetårta behövs endast en botten. Frys in de andra två eller gör en stor botten om du vill göra en stor moussetårta (dubbla då ingredienserna till mousserna)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Smörj och bröa 3 mindre formar (ca 15 cm i diameter)
  3. Vispa smör, strösocker och sirap poröst
  4. Rör ner äggen i smörblandningen
  5. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao
  6. Sikta ner mjölblandningen i smörblandningen lite i taget
  7. Rör ner popcorn i smeten
  8. Bred ut smeten i formen/formarna och grädda i ugnen ca 20-22 minuter
  9. Ta ut bottnarna och låt svalna något. Vänd de sedan uppochner på ett bakplåtspapper och skär rent kanterna.

Två chokladmousser:

Pâte a bombe:
140 g (drygt 1 ½ dl) strösocker
1/3 dl vatten
65 g (ca 3 st) äggulor
30 g (knappt 1 litet) ägg

Gör såhär:

  1.  Koka upp strösocker och vatten till 118-121°
  2. Vispa äggulor och ägg fluffigt
  3. Slå över sockerblandningen över äggblandningen försiktigt och vispa tills blandningen svalnat. Detta är en pâte a bombe.

Mörk chokladmousse:
Hälften av ovan pâte a bombe
½ dl vispgrädde
100 g mörk choklad 70%
1 ½ dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
Hälften av ovan pâte a bombe
½ dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 blad gelatin
1 ½ dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Lägg gelatinbladet till den vita chokladmoussen i blöt
  2. Häll den mindre mängden vispgrädde till varje recept i två kastruller och bryt ner mörk respektive vit choklad  i de två olika kastrullerna. Värm upp grädden till dess att chokladen smälter
  3. Rör ner 1 gelatinblad i den vita chokladen
  4. Vispa den större mängden grädde till varje mousse löst i två separata bunkar. Rör ner den mörka chokladblandningen i den ena bunken med vispad grädde och den vita chokladblandningen i den andra bunken.
  5. Vänd ner hälften av din pâte a bombe i respektive grädd- och chokladblandning och blanda tills moussen är helt slät och har en jämn färg. Lägg mousserna i två olika spritspåsar.

Montering:

  1. Lägg en tårtbotten i en tårtring i passande storlek (bottnen ska vara något mindre än ringen)
  2. Sätt en ring av plast (finns speciella plaster för moussetårtor) på insidan av tårtringen
  3. Spritsa först den mörka chokladmoussen i ett jämnt lager, och sist den vita chokladmoussen.
  4. Jämna till ytan med en palett (inifrån och ut)
  5. Sätt moussetårtan kallt för att stelna.

Klar glasyr:

För att göra ytan lite glansig och fin så kan det vara en god idé att lägga på en klar glasyr ovanpå moussen. Det är inget måste men det blir snyggare.

2 st gelatinblad
100 g vatten
75 g citronsaft
75 g socker

Gör såhär:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt
  2. Koka upp vatten, citronsaft och socker. Rör ner gelatinbladen. Sila blandningen
  3. Täck med plast (på ytan) och ställ åt sidan för att svalna
  4. Häll ett tunt lager avsvalnad klar glasyr ovanpå den vita chokladmoussen som hunnit stelna något. Vid behov, häll efter ett tag på ytterligare ett snygglager för att få en riktigt glansig och fin yta. Ställ kallt för att stelna.

Chokladdekoration:

Ta försiktigt bort tårtingen och avlägsna plasten från tårtan. Temperera mörk choklad och bred ut chokladen på ett plastband (samma typ av plast som används på insidan av tårtringen). Se till att plastbandet är tillräckligt brett för att passa höjden på tårtan. Fäst chokladen runt tårtan. Låt stelna och dra sedan försiktigt bort plasten. Dekorera eventuellt med popcorn.

Foto: TV4

Print Friendly, PDF & Email