chokladpavlova

Chokladpavlova med jordgubbar och lemonlimecurd – midsommartårtan 2017


Chokladpavlova kan vara bland det bästa jag vet! Att göra tårta till midsommar är ju ett måste och att den måste vara fylld med jordgubbar går ju inte heller att undvika. I år valde jag bort den traditionella sockerkaksbottnen och gjorde därför en chokladpavlova istället. Oslagbart om du frågar mig. Chokladpavlova och chips (fast inte samtidigt) kan vara två av de godaste sakerna jag vet. Ja, och saltlakritsgodis också. Och  mammas köttbullar… nu till receptet…

Chokladpavlova med jordgubbar och lemonlimecurd

1 st

Chokladpavlova:

100 g mörk choklad
100 g (ca 3 st) äggvita
200 g (drygt 2 dl) strösocker

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smält chokladen försiktigt i microvågsugnen (värm 10 sekunder, rör runt, repetera tills dess att chokladen är helt smält)
  3. Mät upp äggvitor och strösocker i en metallbunke
  4. Vispa äggvitor och strösocker fluffigt över varmt vattenbad (vispa hela tiden!)
  5. Ta av äggfluffet från värmen när det nått en temperatur på ca 65 grader och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat något och är riktigt styv. Häll ner den avsvalnade chokladen i marängen och dra ett par drag med slickepotten så att marängen blir marmorerad. Var försiktig så att du inte rör för mycket!
  6. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper. Låt gärna kanterna vara lite högre så att det formas en grop i mitten. På så sätt gräddas marängen jämnare och det blir enklare att fylla tårtan.
  7. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 5 minuter och sänk temperaturen till 100 grader och grädda ytterligare 60-75 minuter (exakt tid beroende på tjocklek). Marängen ska vara lite seg inuti och frasig utanpå.

Lemonlimecurd:

zest från 1 st citron och 1 st lime
30 g saft från pressad citron + 20 g saft från pressad lime (ungefärliga mått, det viktiga är att summan blir 50 g)
20 g smör
1 tsk maizena
60 g (ca 1 st stort) ägg
40 g strösocker

  1. Koka upp citron- och limesaft, zest och smör
  2. Blanda ut maizenan i lite av citronblandningen och rör sedan ner det i resten av citronblandningen. Sila i en finmaskig sil.
  3. Vispa ägg och strösocker luftigt
  4.  Vispa ihop citronblandningen med äggflufffet
  5. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.

Montering och dekoration:

4 dl vispgrädde
ca 500 g jordgubbar
ev. mynta eller citronmeliss

  1. Lägg chokladpavlovan på ett serveringsfat
  2. Vispa grädden lätt och luftig
  3. Blanda ut lemonlimecurden i lite av den vispade grädden och bred ut ovanpå chokladpavlovan.
  4. Skiva ca hälften av jordgubbarna och lägg ovanpå lemonlimegrädden. Klicka ut resterande del av grädden ovanpå jordgubbarna.
  5. Ansa och skär resterande jordgubbar och placera dom på tårtan. Dekorera ev. med blad från mynta eller citronmeliss.
Print Friendly