Chokladtårta med Pimms, citron, lime och björnbär


I Hela Sverige bakar förra året så bakade My Sundberg en tårta som fick så fin kritik av juryn som fick bli inspiration till denna tårtan. Det enda som i slutändan blev liknande är kanske dekorationerna när jag tänker efter… 🙂 Apelsin, kaffe och cointreau blev till citron, lime, björnbär och Pimms. Längst ner i detta recept hittar du även en kort beskrivning hur jag tempererar choklad.

CHOKLADTÅRTA MED PIMMS, CITRON, LIME OCH BJÖRNBÄR
1 st (ca 12 bitar)

Tårtbotten (My’s originalrecept):
4 ägg (M)
200 g strösocker
75 g vetemjöl
75 g potatismjöl
100 g finhackad mörk choklad
1/2 tsk vaniljpulver
1 gnutta salt

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smörj och bröa en form (den jag använde var ca 26 cm i diameter men då blir bottnarna ganska tunna, välj en mindre om du föredrar tjockare bottnar).
 3. Vispa ägg och socker poröst. Sikta och vänd försiktigt ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljpulver och salt i äggfluffet. Vänd därefter ner den finhackade mörka chokladen.
 4. Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Mascarponekräm:
1 ägg (L)
30 g strösocker
150 g mascarpone
1 msk Pimms

 1. Separera ägget och vispa upp gulan tillsammans med strösocker och mascarpone.
 2. Vispa vitan fluffig och vänd ner i mascarponefluffet. Smaksätt med Pimms.
 3. Ställ åt sidan (gärna i kylen).

Min mascarponekräm fick stå lite väl länge i kylen innan jag skulle montera ihop tårtan och jag tyckte att den helt tappade fluffet. Krämen (ja, jag kallar den kräm även om den var väldigt flytande) smakade dock väldigt gott så jag använde den på den skurna sidan av varje tårtbotten så att den fick suga in och göra själva bottnen saftig. Det funkade fint!

Citron och limegrädde:
1 citron
1 lime
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

 1. Vispa upp grädde och vaniljsocker. Tillsätt zest från 1 stor citron och 1 lime. Tillsätt eventuellt lite av saften från citronen om du önskar en starkare citronsmak på grädden.

MONTERING:

Ckoladdekorationer (OBS! temperera chokladen så håller den formen bättre)
Björnbär (frusna fungerar bra)
Ev. kakao

 1. Dela din tårtbotten så att du får tre lika tjocka bottnar. Spritsa en ring med grädde på ovankanten runtom hela tårtan (som en ram som förhindrar fyllningen att trilla över kanten). Fördela hälften av mascarponekrämen på den första bottnen innanför ringen och placera därefter ut ett lager björnbär ovanpå krämen. Spritsa citron och limegrädde mellan bären och lägg på nästa botten.
 2. Upprepa steg 1.
 3. Bred citron och limegrädde ovanpå den översta bottnen och runtom tårtan. Spritsa grädde ovanpå som dekoration och placera ut chokladdekorationer. Pudra gärna lite kakao på toppen som pricken över i:et.

SÅHÄR TEMPERERAR JAG CHOKLAD:

 1. Smält drygt hälften av chokladen ovanpå vattenbad (till 48-50 grader), ta bort från värmen
 2. Hacka resten av chokladen mycket fint och rör ner i den smälta chokladen tills den har smält helt, temperaturen ska gå ner till ca 27 grader
 3. Värm mycket försiktigt upp chokladen till max 32 grader
 4. Klart!
Print Friendly, PDF & Email