Ciabatta - bakad med poolish

Ciabatta – bakad med poolish


Detta recept hittade jag på en engelsk sida och det ska vara det ultimata Ciabatta-receptet enligt den som hade skrivit det. Bakar du med ett riktigt högkvalitetsmjöl så kan jag nästan lova att du får grymt goda Ciabatta-bröd. Poolishen förbereder du kvällen innan du ska baka (eller senast några timmar innan), den gör så att du får ut extra smak och blir lätt syrligt med luftiga och lätta porer.

Ciabatta

ca 6 st
Ugnstemp. 225°

1 tsk torrjäst
75 gram mjölk
285 gram vatten
1 msk olivolja
500 g poolish (se recept nedan, obs! förbereds helst dagen innan)
500 g vetemjöl (Tipo 00 eller motsvarande, ”bagerivetemjöl”)
1 msk salt

  1. Häll torrjästen i en bunke
  2. Värm mjölken och vattnet till 45°
  3. Blanda torrjästen med den varma mjölkblandningen och låt stå 5-10 minuter
  4. Tillsätt olivolja, poolish och mjöl. Arbeta i maskin minst 10 minuter.
  5. Tillsätt saltet i slutet av knådningstiden
  6. Olja in en bunke och lägg ner den kletiga degen, täck med plast och låt vila minst en timme
  7. Baka ut och placera ciabattabröden på en bakplåtsklädd plåt. Täck med en handduk och låt jäsa ytterliga 1-2 timmar.
  8. Sätt i god tid på ugnen på 225°, grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter

Poolish:

1/4 tsk torrjäst
260 g vatten
330 g vetemjöl (Tipo 00 eller motsvarande, ”bagerivetemjöl”)

  1. Värm ca 1/2 dl av vattnet till 45° och rör ut jästen i det varma vattnet
  2. Blanda ner resten av vattnet och vetemjölet, arbeta degen ca 3-4 minuter (förhand går bra)
  3. Täck med plast och låt stå över natten.

 

Print Friendly, PDF & Email