Farmors tårtbotten - bästa receptet!

Farmors tårtbotten – bästa receptet!


Detta receptet till tårtbotten hittade jag i farmors receptpärm och när det är dags att baka tårta åker det alltid fram. Receptet är anpassat för en lite större tårta och jag bakar den i en 4 l form. Vill du göra en mindre tårta så går självklart det också bra, minska då ingredienserna proportionerligt. Se till att vattnet är hett när du vispar ner det i äggen, jag inbillar mig att det gör att tårtbottnen blir luftigare.

Farmors tårtbotten – bästa receptet!

6 ägg
3 1/3 dl (300 g) strösocker
2/3 dl (67 g) hett vatten
knappt 3 1/2 dl (200 g) vetemjöl
2/3 dl (50 g) potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

För att smörja formen:
en klick smör
ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa ägg, strösocker och hett vatten fluffigt i en skål, ca 2-3 minuter
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat skål
  4. Vänd ner mjölblandningen i äggfluffet försiktigt
  5. Smörj och bröa en form (4 l) med smör och ströbröd
  6. Häll smeten i formen och sätt in den på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda ca 45 minuter. Tårtbottnen är klar när den släpper kanterna på formen och känns torr om du sticker ner en sticka i mitten av kakan.
  7. Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ned på ett bakplåtspapper så håller den formen bättre.

Tips! Sikta mjölblandningen när du vänder ner den i äggfluffet så minskar risken för mjölklumpar.

Print Friendly, PDF & Email