Flätat franskbröd


Det här brödet bakade jag för länge sen men det har liksom inte blivit av att jag skrivit receptet här på bloggen förrän nu. 

FLÄTAT FRANSKBRÖD
2 st

50 g smör
5 dl mjölk
1 paket (50 g) jäst
2 tsk socker eller en klick honung
1 ägg
750-780 g (12 1/2 – 13 dl) vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
1 tsk salt

1 ägg till pensling
sesamfrön

Gör såhär:

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm fingervarmt (inte mer än 37 grader)
  2. Smula jästen i en degbunke och häll över mjölken, blanda tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt socker (eller honung), ägg och nästan allt mjöl. Knåda degen i maskin 10 minuter på medelfart, tillsätt saltet och knåda därefter ytterligare 2-5 minuter. Degen är färdigknådad när den är blank och smidig och släpper bunkens kanter.
  4. Täck bunken och låt jäsa ca 30 minuter
  5. Ta upp och knåda degen lätt. Lägg en liten del av degen åt sidan (den ska användas till att göra flätorna ovanpå limporna). Forma resterande deg till två släta limpor. Ta fram degen som du nyss la åt sidan och dela den i sex delar som du formar till sex lika långa längder. Fläta ihop längderna tre och tre till två flätor. Lägg en fläta på vardera limpa. Se till att vika in ändarna ordentligt under limpan.
  6. Lägg över en tunn bakduk och låt jäsa ca 30-40 minuter
  7. Sätt i god tid ugnen på 200 grader
  8. När limporna jäst klart, pensla dom med ägg och strö över rejält med sesamfrö.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Jag brukar mäta brödets innertemperatur för att vara säker på att det är genomgräddat, det är klart när det nått 96 grader.
  10. Låt svalna med bakduk om du vill ha mjuk yta eller utan bakduk om du vill ha ytan frasig.

Tips! Använder du Manitoba Cream så krävs det att du arbetar degen ordentligt, om du använder vanligt vetemjöl så räcker det att knåda ca 10 minuter. 

Print Friendly, PDF & Email