Focaccia i form


Detta brödet passar utmärkt som tilltugg till middagen. Sältan passar utmärkt tillsammans med mozzarellan och rosmarinen. Det går såklart också bra att trycka ner lite härliga oliver eller varför inte soltorkade tomater. Tänk bara på att trycker du ner något salt tillbehör kan det vara bra att skippa havssaltet på toppen. 

FOCACCIA I FORM

25 g jäst
3 dl vatten
två stora nypor havssalt
3 msk olivolja
200 g (drygt 3 dl) durumvetemjöl
270 g (4 1/2 dl) specialvetemjöl

Smaksättning (exempel):
olivolja
1 buffelmozzarella
rosmarin
havssalt

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en degbunke, häll ner vatten, havssalt och olivolja, rör runt
  2. Tillsätt allt durumvetemjöl och blanda ordentligt
  3. Låt stå tills det börjar bubbla, ca 30 minuter
  4. Tillsätt vetemjölet och knåda i maskin ca 10 minuter tills dess att degen blivit lite glansig och ordentligt smidig. Degen ska vara ganska lös så akta dig för att tillsätta för mycket mjöl.
  5. Olja en bunke och lägg över den färdigknådade degen i den för att jäsa, se till att snurra runt degen i bunken så att det blir olja på alla sidor av degen. Låt jäsa till dubbel storlek, upp till 2 timmar
  6. Dra ut degen och lägg ner den i din ugnsform (min form kommer från Karott). Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  7. När focaccian jäst klart sista gången, tryck ner bitar av mozzarella och rosmarin. Pensla över olivolja och strö till sist lite havssalt på toppen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

 

 

Print Friendly, PDF & Email