gele mynta

Rödvinbärsgelé med mynta – lika vacker som god


Det är fullt av bär på vinbärsbuskarna i trädgården i år. Röda stora fina bär som tynger ner grenarna trots att jag inte har vattnat en enda gång (tack regniga sommar!). Förra året gjorde jag saft, i år provar jag att göra gelé av bären.

Rödvinbärsgelé med mynta – lika vacker som god

1000 g röda vinbär
1000 g (10 dl) vatten
4-6 rejäla myntakvistar
1000 g (ca 11 dl) strösocker
saften av 1 citron
ev. 1/2 flaska pektin

Gör så här:

  1. Rengör bären och lägg dom i en passande stor kastrull tillsammans med vatten och myntakvistar. Låt koka upp och småkoka ett par minuter
  2. Rör runt och pressa sönder bären med en sked och ta sedan bort kastrullen från värmen
  3. Häll bären i en saftsil och låt stå tills det i princip slutat droppa (det gör inget om den står över natten)
  4. Nästa dag: ställ en tallrik i frysen (den ska du använda i nästa steg)
  5. Häll den avrunna saften i en ren kastrull och tillsätt socker och citronsaft. Låt koka upp och koka tills dess att allt socker har lösts upp. Koka ytterligare 20-25 minuter tills gelén satt sig . Skumma av med hjälp av en hålslev. Hur vet man då att gelén satt sig? Det är nu du behöver ta fram tallriken ur frysen! Droppa lite av gelén på den kalla tallriken och vänta ett par sekunder, dra sedan med fingret genom gelén. Om ytan liksom rynkar sig är gelén klar, är den fortfarande rinnig så kokar du den ett tag till och gör sedan ett nytt ”rynktest” på tallriken.
  6. Ta bort kastrullen från värmen. Låt gelén kallna något innan du häller ner gelén i steriliserade burkar (se videon nedan: ”Så steriliserar du burkar”).
  7. Skruva på locket och sätt en fin etikett på burken. Vips har du gjort en perfekt present till en trevlig granne eller varför inte en gå-bort-present till bästa vännen.

OBS! Den här gelén innehåller relativt mycket vatten om man jämför med andra recept. Detta kan göra att gelén har lite svårt att stelna om det inte är tillräckligt med pektin i bären. Tillsätt i så fall 1/2 flaska pektin och låt koka upp snabbt. Sedan sätter sig gelén i princip direkt.

image3

Sila hopkoket genom en saftsil. Jag köpte min på Coop för några tior.

 

Print Friendly, PDF & Email