Grannens skurna med dadlar och pistagenötter


Inspirerad av grannens kurdiska bakelser (som jag inte har en aning om hur man gör) hittade jag på min egen variant. Dessa kakor bakade jag i tredje avsnittet av Hela Sverige bakar.

GRANNENS SKURNA MED DADLAR OCH PISTAGENÖTTER

125 gr (2 dl) vetemjöl
15 gr (3 msk) socker
75 gr smör
1 äggula
100 gr hackade torkade dadlar
1 msk pressad citron
3 msk vatten
50 gr pistagenötter
1 msk flytande honung
lite mjölk (till pensling)
lite smält honung (till pensling efter gräddning)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Blanda vetemjöl, socker, smör och äggula i en matberedare (låt gärna degen vila kallt ett litet tag)
  3. Koka upp dadlar, pressad citron och vatten till en kletig massa
  4. Hacka 50 gr pistagenötter, lägg undan några för dekorering
  5. Rör ihop dadelblandningen, pistagenötter och honung. Låt svalna.
  6. Kavla ut degen till 2 st plattor, ca 30×15 cm
  7. Bred ut fyllningen på ena plattan (lämna kanterna fria)
  8. Lägg den andra plattan ovanpå, tryck lätt och se till att kanterna är stängda
  9. Snygga till kanterna och markera ca 10 kakor
  10. Pensla med mjölk
  11. Grädda ca 20-25 min tills kakan fått färg
  12. Ta ut ur ugnen, pensla med lite smält honung och strö över lite hackade pistagenötter. Skär kakorna efter markeringarna.

Foto: TV4

Print Friendly, PDF & Email