Hembakade hamburgerbröd

Hamburgerbröd – hembakade bröd till burgaren slår det mesta


Dessa hamburgerbröd bakade jag när vi var bjudna på middag hemma hos ett par goda vänner. Det var amerikanskt tema och hamburgare stod på menyn. Vad är väl godare då än hembakta hamburgerbröd? Det verkade även värdparet tycka som frågade om jag hade lust att baka bröd. Detta recept är resultatet! Se även mina korvbröd med grahamsmjöl för den som vill ha något grövre bröd.

Hamburgerbröd

12 st

5 dl röd mjölk
50 g jäst
75 g rumstempererat smör
600-650 g vetemjöl (jag använde Manitoba cream)
12 g (1 1/2 tsk) flingsalt

Pensling:
1 ägg
sesamfrön/vallmofrön

Gör så här:

  1. Smula ner jästen och rör ut den i mjölken
  2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i ca 12-15 minuter. Spara ca 50 g mjöl till utbakningen. Tillsätt saltet i slutet av knådningstiden.
  3. Låt jäsa ca 45 min (har du tid, jäs gärna degen ett par timmar i kylskåpet istället)
  4. Baka ut till 12 st hamburgerbröd, se till att platta ut dom ordentligt då de blir tjockare när de jäser. Jag vägde degen och varje bröd vägde ungefär 100 g innan gräddning.
  5. Låt jäsa ytterligare ca 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.
  6. Pensla med ett ägg och strö över valfria frön
  7. Baka hamburgerbröden i mitten av ugnen (eller strax under) i ca 10 minuter. Mät gärna innertemperaturen så vet du att de säkert är klara, jag brukar baka ljust bröd 95-96 grader.

Tips! Frys de bröd du inte använder och tina upp nästa gång det är dags att grilla eller steka hamburgare. Bröden kan självklart också formas som korvbröd.

Print Friendly, PDF & Email