Happy Couple


Mina petits-choux var lite underbakade men jag klarade mig på grund av att de var så små sa Johan i sjätte avsnittet av Hela Sverige bakar. Jag vet fortfarande inte riktigt vad han menar men för att vara på den säkra sidan så har jag ökat gräddningstiden i detta receptet. Så mitt råd är grädda petits-choux lite längre än vad du tror är tillräckligt! 🙂

HAPPY COUPLE

2 ½ dl vatten
90 g smör
160 g (2,7 dl) vetemjöl
drygt 1 msk florsocker
4 stora ägg
2 äggvitor

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft
  2. Koka upp smör och vatten i en kastrull
  3. Blanda vetemjöl och florsocker och vispa ner i smörblandningen tills smeten formas till en boll (den ska släppa kanten)
  4. Ta av smeten från värmen och lägg smeten i en bunke. Låt smeten svalna ca 3-4 minuter och vispa sedan ner ett ägg i taget (även äggvitorna).
  5. Lägg den släta smeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 mini petits-choux på en bakplåtsklädd plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter (tills de är fasta). Öppna då luckan på glänt och grädda ytterligare 10 minuter.
  7. Direkt när petits-choux tas ut ur ugnen kan man pierca dom för att släppa ut ångan.

CHOKLADGANACHE:

130 g mörk choklad
150 g vispgrädde
30 g smör (rumstempererat)

Gör såhär:

  1. Smält chokladen över vattenbad till 50°
  2. Koka upp grädden
  3. Häl ner grädden lite i taget i chokladen och rör med en slickepott (temperaturen måste hållas över 35° när grädden hälls ner i chokladen)
  4. Tillsätt smöret med en stavmixer utan att få in luft i ganachen när choklad- och gräddblandningen svalnat något och har en temperatur på 35-40°
  5. Täck med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur (plasten ska vara i direktkontakt med ganachen)

HALLONCURD:

100 g hallonpuré
35 g smör
½ msk maizena
100 g (2 st) ägg
45 g (½ dl) strösocker

Gör såhär:

  1. Koka upp hallonpurén och smör
  2. Blanda ut maizenan i lite av hallonblandningen och rör sedan ner det i resten av hallonblandningen. Sila
  3. Vispa ägg och strösocker luftigt
  4. Vispa ihop hallonblandningen med äggflufffet
  5. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.

CITRONCURD:

100 g pressad citron + zest (ca 2 st)
35 g smör
½ msk maizena
120 g (drygt 2 st) ägg
80 g (knappt 1 dl) strösocker

Gör såhär:

  1. Koka upp pressad citron, zest och smör
  2. Blanda ut maizenan i lite av citronblandningen och rör sedan ner det i resten av citronblandningen. Sila
  3. Vispa ägg och strösocker luftigt
  4.  Vispa ihop citronblandningen med äggflufffet
  5. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.

MONTERING:

3 dl grädde
Chokladganache (recept ovan)
Halloncurd (recept ovan)
Citroncurd (recept ovan)

Gör såhär:

  1. Vispa grädden och dela upp den i två olika skålar
  2. Smaksätt skål nr 1 med halloncurd
  3. Smaksätt skål nr 2 med citroncurd
  4. Spritsa fyllningarna i petits-choux
  5. Spritsa chokladganache i botten på en hallon petit choux och fäst en citron petit choux så att en dubbel petit choux bildas
  6. Pudra ev. petits choux med lite florsocker

Tips! Frys in ev. överbliven curd så håller den längre

Print Friendly, PDF & Email