Hemgjord flädersaft

Hemgjord flädersaft – frys in och njut av sommaren i höst


Hemgjord flädersaft det är sommar på riktigt det! Då min egen fläderbuske är på tillväxt begav jag mig ut i grannskapet på jakt efter fläderblommor. Hem kom jag med en plastpåse fylld till bredden med alldeles underbart doftande fläderblommor. Nu ska det bli saft minsann!

Hemgjord flädersaft

ca 50 st fläderblommor
1000 g (ca 11 dl) strösocker
1 1/2 l vatten
30 g citronsyra (en påse)
3 krm natriumbensoat
3 st citroner

Gör såhär:

  1. Rensa fläderblommorna fria från eventuella kryp
  2. Lägg blommorna i en bunke
  3. Skölj citronerna noga och skiva sedan upp dom och lägg i samma bunke som flädern
  4. Mät upp strösocker i en kastrull och häll på vattnet, koka upp tills sockret löst sig
  5. Rör ner citronsyra och natriumbensoat i sockerlagen
  6. Häll sockerlagen över flädern och citronen, rör om
  7. Ställ svalt i 3-4 dagar och sila sedan saften i en saftduk (det kallas också silduk)
  8. Häll upp i väl rengjorda flaskor och förvara kallt

Av saften kan du göra en smarrig flädersmörkräm. Flädersmörkrämen kan du använda både till tårtor och andra bakverk men den gör sig särskilt bra i de små biskvierna som du hittar recept till via länken. Jag tycker fläder smakar bäst tillsammans med vit choklad men prova gärna med mörk choklad också, se då till att kräma på ordentligt med smörkräm så att flädersmaken inte försvinner i den intensiva chokladsmaken.

Print Friendly