High Chaparral-bullar med rödbetor och chevre

High Chaparral-bullar med rödbetor och chevre


I femte avsnittet av Hela Sverige bakar är det dags för bröd, mitt absoluta favoritavsnitt. Jag bakar tvåfärgade brödbullar med smak av chevréost, pinjenötter och rödbetor. De faller Birgitta i smaken och hon slår till med att benämna dom ”high chaparral-bullar” som hon kan bjuda på vid en picnic. Receptet hittar du också på recept.nu.

High Chaparral-bullar

1 kokt rödbeta
25 g jäst
2 dl vatten
2 dl filmjölk
1 msk honung
200 g rågsikt
1 tsk salt
425 g (ca 7 dl) vetemjöl
200 g chevréost
100 g (ca 1,5 dl) pinjenötter
40 g (2/3 dl) vetemjöl (extra för rödbetan)
40 g (2/3 dl) vetemjöl (extra för chevrén)
1 ägg till pensling
lite flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° (varmluft)
  2. Riv rödbetan på ett rivjärn, krama ur lite vätska och ställ åt sidan
  3. Rör ut jästen i fingervarmt vatten
  4. Blanda ner filmjölk, honung, rågsikt, salt och vetemjöl
  5. Knåda degen i maskin ca 5-10 minuter (tills den är glansig och spänstig)
  6.  Dela degen i två delar och lägg tillbaka den ena i degskålen
  7. Blanda ner chevréost och ca 70 g pinjenötter i den ena deghalvan (spara resten av pinjenötterna till topping på brödbullarna).  Tillsätt eventuellt lite mera mjöl om degen blir för kladdig. Ta upp degen och låt jäsa övertäckt i ca 20 min
  8.  Blanda ner den rivna rödbetan i den andra halvan av degen. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl om degen blir för blöt. Ta upp degen och låt jäsa övertäck i ca 20 min
  9.  Forma snurror av en del vit deg och en del röd deg
  10.  Låt jäsa övertäckt ca 20-30 min
  11.  Pensla med ägg och strö över pinjenötter och ev. lite flingsalt
  12.  Grädda ca 10-15 minuter
  13.  Ta ut de färdiggräddade bullarna ur ugnen
  14.  Låt svalna och servera
Om bullarna är vackra när de är gräddade så är de nästan vackrare innan. Genom att använda kokt rödbeta så får man jättefina färger.

Om bullarna är vackra när de är gräddade så är de nästan vackrare innan. Genom att använda kokt rödbeta så får man jättefina färger.

Print Friendly, PDF & Email