Jullimpa - bakad i stenugn

Jullimpa – bakad i stenugn


I helgen fick jag den stora förmånen att vara med vid Skeppsholmens bakarlags julbakning. Vi träffades vid ottan i lördags och bakade hela dagen lång. Tiden bara flög fram och 12 timmar senare åkte jag hem med bilen full av både julelimpe, surdegskakor med lingon, saffransbiscotti, nötkakor, tysk citronkaka, gotlandslimpa, julvört, lussekatter och pajer.

Jullimpa – bakad i stenugn

3 limpor

Dag 1:
2 dl ljummet vatten
25 g jäst
250 g (5 dl) rågsikt

Dag 2:
1 l vatten
1 1/2 msk stött kummin
500 g (10 dl) rågmjöl (fint eller grovt, välj det du föredrar)

Dag 3:
1 msk salt
1 1/2 dl mörk sirap
50 g smör, smält och avsvalnat
50 g jäst utrört i lite ljummet vatten
350 g (7 dl) rågmjöl (fint eller grovt, välj det du föredrar)

350 g (7 dl) rågsikt
300 g (5 dl) vetemjöl (eventuellt lite mer, degen ska vara ganska fast)

Gör så här:

  1. Dag 1: Rör ut jästen i vattnet, tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Täck över och låt stå i rumstemperatur minst ett dygn.
  2. Dag 2: Koka upp vatten och kummin och häll det över mjölet och arbeta degen i bunken. Tillsätt surdegen från dag 1 när smeten svalnat (max 37 grader) och arbeta degen på nytt. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten.
  3. Dag 3: Arbeta in salt, sirap, smör, rågmjöl och jäst i degen från dag 2. Låt jäsa övertäckt i ca 1 tim.
  4. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och arbeta degen väl. Den ska vara ganska hård. Dela degen i 3 delar och forma två av delarna till runda limpor (på bilden har jag gjort mina limpor i form, då får man plats med alla i ugnen på en och samma gång). Låt limporna jäsa på plåt i ca 1 tim. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
  5. Sätt in de två första limporna på en plåt mitt i ugnen och grädda i 25-30 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 60 min. Forma nu den tredje limpan och låt den jäsa under en handduk  under tiden som de första limporna gräddas. Grädda den sista limpan på samma sätt när de två första limporna är klara.
  6. Låt limporna svalna under en handduk.

Fler av recepten som vi bakade i lördags hittar du här.

Vill du också lära dig baka i stenugn? Jag har redan bokat en kurs i april, gör det du också! Boka här.

Magisk morgon på Skeppsholmen

Julelimper

Mina jullimper med smak av kummin

Karin fixar med glöden i bakugnen

Print Friendly, PDF & Email