Kaffemaränger


KAFFEMARÄNGER
många små (eller en stor tårtbotten)

100 g (ca 3 st) äggvita
200 g (drygt 2 dl) strösocker
1 1/2 tsk espressopulver (snabbkaffevarianten)
60 g mörk choklad

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smält chokladen över vattenbad och ställ åt sidan
  3. Mät upp äggvitor och strösocker i en glasskål (eller metallbunke)
  4. Vispa äggvitor och strösocker fluffigt över varmt vattenbad (vispa hela tiden!)
  5. Ta av äggfluffet från värmen när det nått en temperatur på ca 60-70 grader, häll ner espressopulver och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är riktigt styv
  6. Häll över den smälta (men avsvalnade) chokladen och rör runt ett par varv försiktigt med en slickepott
  7. Bred eller spritsa ut marängen på ett bakplåtspapper i en långpanna
  8. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 5 minuter och sänk temperaturen till 100 grader och grädda ytterligare 20-30 minuter (exakt tid beroende på storlek). Marängen ska vara lite seg inuti och frasig utanpå.

Tips! Om du istället för att göra många små maränger spritsar ut smeten som en tjock rund botten kan du använda den som tårtbotten för en variant av Pavlovatårta. Gräddningstiden blir då längre, upp emot 1 1/2 timme beroende på hur frasig du vill ha din botten.

Print Friendly, PDF & Email