Videorecept: Kanelbullar med extra kanel och mycket smör


Jag gillar ju allt som har med deg att göra, det mesta i alla fall. Men att titta på en deg som jäser är ungefär lika långtråkigt som att titta på formel 1. När så degen jäst klart och det är dags att baka ut och grädda blir det fort kul igen.

KANELBULLARNA
ca 48 st

50 g (1 paket) jäst för söta degar
4 dl mjölk
825 g (13-14 dl) vetemjöl special
135 g (1 1/2 dl) strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 msk kanel

lite salt
kanel efter behag

Fyllning:
50 g strösocker
50 g farinsocker
150 g rumsvarmt smör
2 msk kanel

1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:

  1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) och rör ut jästen i mjölken
  2. Tillsätt vetemjöl, strösocker, smör, ägg, en gnutta salt och kanel. Knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan
  5. Kavla ut degen till formen av en rektangel, ungefär 40×60 cm
  6. Bred fyllningen på halva degen och vik degen dubbel längs med långsidan, kavla lite försiktigt om degen drar ihop sig så att du kan skära ut 48 st remsor som är ca 1 1/2 cm breda och ca 20-25 cm långa
  7. Forma en knut av varje remsa och lägg på en plåt (12 st bullar per plåt brukar bli lagom)
  8. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  9. Sätt ugnen på 225 grader
  10. När bullarna jäst klart, pensla med ett uppvispat ägg och strö pärlsocker på toppen
  11. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter
  12. Låt svalna på ett galler
IMG_8254

Bullarna är snart färdigjästa och redo för 12 minuter i ugnen. Jag bakar mina på 225 grader.

IMG_7971

Bullar på mitt finaste våningsfat som egentligen är ett kakfat.

kanelbullarna1

Jag bakade bullar till min gudson Ellioths dopkalas. I bakgrunden skymtar lite av de andra godsakerna som serverades dagen till ära.

Print Friendly, PDF & Email