Klassiska semlor - helt vanliga, inga konstigheter

Klassiska semlor – helt vanliga, inga konstigheter


När jag bakade dessa klassiska semlor valde jag att bara smaksätta degen med lite vaniljsocker men självklart går det alldeles utmärkt att tillsätta lite kardemumma om man önskar det. Ibland har jag sett att andra har det i sina semlebullar, jag tycker dock att det smakar bäst utan. Klassiska semlor är det bästa tycker jag, smaksättningar till höger och vänster av både grädde och bulle får andra pyssla med.

Obs! Har du en mindre köksmaskin så halvera mängderna, denna storlek på deg passar utmärkt i min Ankarsrum assistent där degbunken är 7 liter.

Klassiska semlor

ca 48 små bullar

Fördeg:
75 g jäst för söta degar (röd)
600 g (6 dl) mjölk
700 g vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
25 g (1/3 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker

Deg (bortgöring):
250 g rumsvarmt smör
180 g (2 dl) strösocker
5 g salt
4 st äggulor
500 g vetemjöl special

Montering:
vispgrädde (jag brukar räkna ca 1/2 dl per semla)
mandelmassa (ca 25 g per semla)
florsocker

Gör så här:

  1. Fördeg: Smula ner jästen i degbunken. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl, strösocker och vaniljsocker. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
  2. Bortgöring: Tillsätt smör, strösocker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i ca 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  3. Dela degen i 48 lika stora delar (ca 50 g) och forma runda bullar. Låt jäsa under en bakduk ca 45 minuter.
  4. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
  5. Montering: Riv mandelmassa och lägg i en bunke. Skär av ett lock i varje bulle och gröp ur semlorna. Lägg smulet i bunken med mandelmassa. Blanda och tillsätt lite ovispad grädde tills du får en lagom konsistens, jag gillar att innehållet är ganska löst.  Lägg mandelmassan i varje bulle och spritsa en krans med vispgrädde ovanpå. Lägg till sist på locket och pudra lite florsocker över.

Tips! Frys in de bullar du inte använder med en gång och tina upp allteftersom du blir sugen på semlor.

Tips! Glömmer du att ta fram smöret i tid för det att bli ordentligt rumsvarmt, ingen fara, mjuka upp det några sekunder i mikrovågsugnen innan du tillsätter det i degen.

Tips! Istället för att pensla bullarna med ägg går det lika bra med lite smält smör eller mjölk.

Follow Pioner och bröd
Print Friendly, PDF & Email