Kokosmuffins med frosting


Det har blivit mycket jordgubbar i baket den senaste tiden men det gäller ju att passa på när det är säsong. Just nu är vi hemma i Småland på lite sommarsemester och passade på att bjuda familjen på dessa kokos och citron minimuffins med jordgubbsfrosting. Den gamla devisen ”är dom små, får man ta två” passar utmärkt på dessa minimuffins!

2015-07-20 19.18.04-1

KOKOSMUFFINS MED FROSTING

24 st minimuffins eller 12 vanliga

50 g smör
1 ägg
110 g (drygt 1 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
60 g (1 dl) vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
20 g (ca 1/2 dl) kokosflingor
saft från 1/2 ekologisk citron
zest från 1 hel ekologisk citron

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft
  2. Smält smöret och låt det koka försiktigt ett litet tag (smöret får gärna nästintill brynas). Ställ smöret åt sidan så att det svalnar
  3. Placera valfria formar i en muffinsplåt (12 vanliga eller 24 mini)
  4. Vispa ägg pösigt och tillsätt sockret lite i taget, fortsätt vispa tills blandningen ljusnat och är fluffig
  5. Rör ihop vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och sikta ner de torra ingredienserna i äggblandningen
  6. Vänd försiktigt ner kokosflingor, citronsaft, zest och till sist det smälta smöret
  7. Fördela smeten i formarna. Använd med fördel en spritspåse så slipper du kladd när du fyller formarna. Fyll formarna max till hälften då smeten stiger ordentligt i ugnen.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min
  9. Ta ut och låt svalna

BÄRFROSTING

2 dl valfria bär (jag använde färska jordgubbar)
75 g smör
4 dl florsocker
ev. 1/2-1 tsk vaniljpulver

Gör såhär:

  1. Mixa bären med en stavmixer till puré
  2. Reducera purén genom att koka den i en kastrull (ca 15-20 min)
  3. Vispa smör fluffigt och blanda ner puré och florsocker lite i taget om vartannat tills alla ingredienser är iblandade
  4. Smaka eventuellt av med vaniljpulver
  5. Ställ kallt så att frostingen stelnar något och spritsa den sen på kokosmuffinsarna och dekorera eventuellt med citronzest, strössel eller skivade bär

Tips! Förvara alltid muffins med frosting i kylen tills det är dags för servering så riskerar du inte att frostingen smälter.

Print Friendly, PDF & Email