Krispig hasselnötspaj fylld med päron

Krispig hasselnötspaj fylld med päron


Denna hasselnötspaj bakade jag i nionde avsnittet av Hela Sverige bakar 2015. Den blev mycket uppskattad av juryn, framförallt av Birgitta. Hasselnötspajen tog mig till finalen där jag tävlade mot My Sundberg och Linus Larsson

Krispig hasselnötspaj fylld med päron

Pajskal:

225 g smör (rumsvarmt)
125 g florsocker
1 tsk vaniljpulver
250 g (4,2 dl) vetemjöl
75 g (ca 0,8 dl) blancherade hasselnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft
  2. Smörj en pajform med löstagbar kant. Var noga att smörja kanterna så släpper pajen formen fint efter gräddning. Lägg gärna en bit bakplåtspapper i botten på formen så släpper botten enklare.
  3. Finhacka de blancherade hasselnötterna i en matberedare
  4. Blanda smör och florsocker tills det är mjukt och luftigt, blanda ner vaniljpulvret.
  5. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda även ner hasselnötterna
  6. Kavla ut degen och klä pajformen med degen. Vik aluminiumfolie försiktigt över kanten för att förhindra att kanten hasar ner när pajen gräddas.
  7. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 10 minuter

Fyllning:

100 g (ca 1 dl) päronsylt
75 g blancherade hasselnötter
75 g (knappt 1 dl) strösocker
9 g (1 msk) vetemjöl
60 g smör (rumsvarmt)
1 litet ägg
200 g päron

några hela hasselnötter (till dekoration)
ev lite florsocker (till dekoration)

Gör så här:

  1. Skala päronen och skär dom i tunna skivor
  2. Kör de blancherade hasselnötterna i en matberedare
  3. Blanda hasselnötter, socker, vetemjöl, smör och ägg i en bunke
  4. Bred ut päronsylten i skalet. Spritsa hasselnötsblandningen över sylten i skalet
  5. Placera päronen i ett fint mönster, låt skivorna överlappa varandra
  6. Grädda mitt i ugnen och baka ca 40 min tills pajen är gyllenbrun
  7. Ta ut hasselnötspajen och dekorera med lite hela hasselnötter. Pudra eventuellt över lite florsocker över pajen vid servering
Print Friendly, PDF & Email