Lakritsmuffins med choklad och hallonfrosting

Chokladmuffins med smak av lakrits med hallonfrosting


Dessa chokladmuffins var en del av innehållet i den ”våningstårta” som jag bakade till en bekant som fyllt 40 år. På festen skulle det serveras buffé och det var ca 20 personer inbjudna. Istället för den traditionella våningstårtan så tänkte jag lite annorlunda. Tårtfatet byggdes av min kära sambo (av en täckskiva till vårt gamla kök och en staketstolpe) 🙂 sedan fyllde jag fatet med dessa chokladmuffins, minisemlor och minipavlovas. Tanken var att alla skulle kunna hitta något som de gillade. 

Chokladmuffins med smak av lakrits med hallonfrosting

ca 30 st minimuffins (eller 12-15 st vanliga)

100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
180 g (2 dl) strösocker
180 g (3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk lakritspulver (+1 msk om du föredrar lite starkare lakritssmak)
2 msk kakao

Frosting:
5-6 dl (300-360 g) florsocker
50 g rumsvarmt smör
250 g philadelphiaost
1-2 msk frystorkade hallon (kör i en minimixer så att ett pulver bildas)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en muffinsplåt och sätt i pappersformar.
  3. Smält matfettet i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och häll i den kalla mjölken.
  4. Vispa ägg och strösocker fluffigt, ca 3 minuter
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och lakritspulver i en separat bunke.
  6. Vänd försiktigt ner smör/mjölk och de torra ingredienserna i äggfluffet om vartannat.
  7. Fördela smeten i formarna.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter (om minimuffins) eller 10-12 minuter om stora muffins.
  9. Vispa ihop ingredienserna till frostingen och lägg i en spritspåse. Ställ kallt att stelna.
  10. När muffinsen svalnat ordentligt och frostingen stelnat i spritspåsen, spritsa fina toppar och dekorera med lite frystorkade hallon.

Tips! Förvara muffinsen i kylskåpet tills dess att det är dags för servering så håller sig frostingen fin.

Frystorkade hallon hittade jag i bakhyllan bland tårtdekorationerna. Fördelen med att använda frystorkade hallon (eller något annat bärpulver) är att man får både färg och smak i ett och slipper använda konstgjorda färgämnen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email