Lemon loaf


Det här mumsiga receptet hittade jag grunden till på nätet. Försvenskade receptet något och här är resultatet.  Originalet sägs komma från Starbucks men det vågar jag inte skriva under på. Vad jag däremot kan skriva under på är att resultatet blir mumsigare än mumsigast (säger jag som älskar allt med citron). 

LEMON LOAF

2 msk smör
340 g (5 2/3 dl) vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
3 ägg (jag tog 4 för jag tyckte mina ägg var lite små)
225 g (2 1/2 dl) strösocker
3/4 dl färskpressad citronsaft
zest från 1 citron
110 ml vegetabilisk olja

Lemon icing (citronglasyr):
135 g (2 1/4 dl) florsocker
1-2 msk mjölk
2 msk färskpressad citronsaft
zest från 1/2 citron

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj en avlång form med smör och bröa med ströbröd
  3. Smält smöret och låt det kallna
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en bunke
  5. Vispa ägg och socker luftigt och vänd försiktigt ner det smälta smöret, citronsaft och zest
  6. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda sedan ner oljan. Häll smeten i den smorda formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka när kakan är klar
  8. Lemon icing: koka upp citronsaften och zest och låt reducera till hälften, sila bort zest och tillsätt sedan florsockret. Späd med mjölk tills glasyren är lagom rinnig (men inte för lös)
  9. Vänd ur kakan ur formen när den svalnat (vänta 5-10 minuter) och häll sedan över glasyren. Låt glasyren sätta sig innan kakan sedan skärs upp i skivor och serveras.

Jag valde att vända kakan upp och ner och glasera den på undersidan. Anledningen? Det var så enkelt att jag hade lite bråttom och vände kakan ur formen för snabbt så att den sprack lite på ovansidan, då blev det snyggare att lägga den nedåt 🙂

lemon loaf

Print Friendly, PDF & Email