Limpa med tre sorters mjöl

Limpa med tre sorters mjöl


Jag fick för ett tag sedan möjligheten att testa Ramlösa kvarns nya mjölsorter som just har kommit ut i butik (vissa kanske redan har hittat dom i hyllorna på den lokala affären). I helgen tog jag tillfället i akt att prova mig fram till detta lite grövre bröd som ändå upplevs som ganska ljust 🙂

Limpa med tre sorters mjöl

2 limpor

1 paket torrjäst (eller 50g vanlig jäst)
550 g rustique råg (stenmalet siktat rågmjöl)
200 g rustique vete (stenmalet siktat vårvetemjöl)
550 g manitoba cream (siktat bagerivetemjöl)
9 dl vatten
50 g smör (rumsvarmt)
nån msk brödsirap
2 tsk salt

Gör så här:

  1. Blanda torrjästen med rustique-mjölerna och nästan allt vetemjöl (manitoba cream) i en stor degbunke (spara lite till utbakning)
  2. Värm vattnet till 40 grader och häll ner i degbunken (använder du vanlig jäst så värm vätskan till max 37 grader och rör först ut jästen i vattnet innan du tillsätter mjölet).
  3. Tillsätt smöret och brödsirapen
  4. Knåda degen i maskin 5-8 minuter, tillsätt saltet i slutet av knådningstiden.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek, räkna med ca 60 min
  6. Ta upp degen och knåda den ordentligt. Forma sedan två limpor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Knyt gärna en bakhandduk försiktigt runt limporna så håller de formen när de jäser. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 min.
  7. Värm i god tid upp ugnen till 225 grader
  8. Grädda limporna på nedersta falsen av ugnen i 10 min, sänk värmen till 190 grader och grädda limporna ytterligare ca 40 minuter. Limporna är klara när de nått en innertemperatur på 97 grader.

OBS! Degen ska vara ganska fast. Har du en mindre köksmaskin rekommenderar jag att halvera receptet och göra en limpa.

Print Friendly, PDF & Email