Live-TV: Här bakas muffins med hallonsmörkräm

Live-TV: Muffins med hallongömma och hallonsmörkräm


På onsdag 8 februari kl. 19:00 kör jag nästa livesändning på Facebook. Då blir det lakritsmuffins med hallongömma och smörkräm. Jag kommer göra minimuffins eftersom de går lite snabbare att baka men det går såklart lika bra att göra vanliga muffins.

Choklad/lakritsmuffins med hallongömma och hallonsmörkräm

ca 30 st minimuffins (eller 12-15 st vanliga)

100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
180 g (2 dl) strösocker
160 g (knappt 3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk lakritspulver

Hallonsmörkräm:
1 1/2 dl (150 g) florsocker
150 g rumsvarmt smör
ca 1/2 dl vätska från tinade hallon (spara hallonen!)
ev. 1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en muffinsplåt och sätt i pappersformar.
  3. Smält matfettet i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och häll i den kalla mjölken.
  4. Vispa ägg och strösocker fluffigt, ca 3 minuter
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och lakritspulver i en separat bunke.
  6. Vänd försiktigt ner smör/mjölk och de torra ingredienserna i äggfluffet om vartannat.
  7. Fördela smeten i formarna.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter (om minimuffins) eller 10-12 minuter om stora muffins.
  9. Vispa under tiden ihop ingredienserna till frostingen: Mät upp mängden florsocker och smör i en bunke. Värm försiktigt vätskan från de tinade hallonen, den ska vara ljummen. Tillsätt vätskan lite i taget i bunken med florsocker och smör samtidigt som du vispar. Vispa i ca 10 minuter. Smörkrämen är klar när den är luftig och ljusrosa. Lägg smörkrämen i en spritspåse med tyll.
  10. När muffinsen svalnat ordentligt, gröp försiktigt ut ett litet hål i muffinsen och stoppa ner ett par hallon (använd de tinade hallonen som blev över när du gjorde smörkrämen)
  11. Spritsa fina toppar ovanpå muffinsen och dekorera ev. med lite frystorkade hallon.

Tips! Förvara muffinsen i kylskåpet tills dess att det är dags för servering så håller sig smörkrämen fin.

 

Print Friendly, PDF & Email