Påsktårta

Live-TV: Påsktårta med ätbart fågelbo #bakamedanna


En påsktårta som du fixar i ett huj! Det blir choklad, maränger och ätbart fågelbo fyllt med påskens härliga chokladägg. En enkel tårta som både smakar gott och ser läcker ut. Onsdagen 5 april kl. 19:00 ser du LIVE på Facebook när jag bakar och dekorerar tårtan. Sändningen hittar du här.

Påsktårta med ätbart fågelbo

Den här tårtan har jag hittat på Pinterest. Jag har översatt receptet till svenska och gjort några mindre ändringar, originalreceptet hittar du här.

Tårtbottnar (amerikanska chokladbottnar)

200 g osaltat smör
110 g farinsocker
200 g vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g kakao
125 g (1 1/4 dl) grekisk yoghurt
3 ägg (medium)
en nypa salt

Fyllning

3 dl vispgrädde
50 g maränger

Chokladtopping

100 g mörk choklad
25 g osaltat smör

Fågelbo

40 g glasnudlar (beroende på hur stor skål du vill göra)
50 g mörk choklad
chokladägg

Gör såhär – tårtbottnar:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och bröa två runda formar, 18 cm i diameter.
  2. Smält smöret, rör sedan ner farinsockret tills det har smält. Ta av från värmen och låt det svalna.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke (vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och kakao).
  4. Vispa ihop yoghurt och ägg, tillsätt sedan det avsvalnade smöret. Sikta och rör ner de torra ingredienserna och tillsätt en nypa salt.
  5. Fördela smeten i de två formarna.
  6. Baka i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Bottnarna är klara när de släpper från kanten och känns torra när du sticker ner en sticka i mitten av kakan. Ställ åt sidan och låt svalna.

Gör såhär – fågelbo:

  1. Bryt glasnudlarna i småbitar och lägg i en skål.
  2. Smält chokladen över vattenbad och häll ner i skålen med glasnudlarna, rör om ordentligt så att alla nudlar täcks med choklad.
  3. Klä en liten skål med plastfolie och tryck ner nudlarna i skålen längs med kanterna så att en skål formas. Placera en mindre skål inuti och ställ kallt för att stelna.

Montering:

  1. Jämna till bottnarna vid behov (skär av toppen om den sticker upp). Lägg den första bottnen på ett serveringsfat.
  2. Vispa grädden och krossa marängerna. Bred ut maränggrädden ovanpå den första bottnen. Lägg botten nummer två ovanpå.
  3. Hacka chokladen och smält den över vattenbad tillsammans med smöret. Låt svalna något och häll sedan chokladganachen ovanpå tårtan. Låt den gärna rinna ner lite försiktigt längs med kanterna.
  4. Ta fram ditt fågelbo från kylskåpet och placera det på toppen av tårtan. Fyll fågelboet med chokladägg.

GLAD PÅSK!

 

Print Friendly