petit choux

Live-TV: Petit choux – så gör jag #bakamedanna


Petit choux. Det har varit något som jag alltid varit skeptisk till att göra själv. Det känns krångligt att få till det rätta knycket med vispen när man ska svälla mjölet och hur vet man att man haft i rätt mängd ägg. Kika på kvällens live-sändning på Facebook kl. 19:00 där jag visar hur jag gör. Gästar kvällens #bakamedanna gör min kompis Malin som älskar franska bakverk. Frågan är om jag lyckas imponera på henne med mina Petit choux.

Petit choux

ca 15-20 st

125 g vatten
45 g smör
80 g (1,3 dl) vetemjöl
1 msk florsocker
3 ägg (medium)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Koka upp smör och vatten i en kastrull
  3. Blanda vetemjöl och florsocker och vispa ner i smörblandningen tills smeten formas till en boll (den ska släppa kanten). Du ska vispa kraftigt i kastrullen.
  4. Ta av smeten från värmen och lägg smeten i en bunke. Låt smeten svalna ca 3-4 minuter och vispa sedan ner ett ägg i taget.
  5. Lägg den släta smeten i en spritspåse och spritsa ut ca 15-20 petits-choux i valfri form på en bakplåtsklädd plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter (tills de är fasta). Öppna då luckan på glänt och grädda ytterligare 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna på ett galler.
Print Friendly