Live-TV: Så gör jag macarons #bakamedanna


Onsdagen 15 mars kl. 19:00 bakar jag macarons i #bakamedanna live på Facebook. Jag delar med mig av mina bästa tips för att lyckas med bakverket som de flesta tycker är lite krångligt.

Macarons – så gör jag

Macarons – grundrecept

ca 20 dubbla små macarons

110 g mandelmjöl (siktad vikt)
170 g florsocker
90 g äggvita (ca 3 små ägg)
30 g strösocker

Gör såhär:

 1. Börja med att ta fram en digital våg. Det är viktigt att vara noga med att väga alla ingredienser exakt enligt receptet.
 2. Sikta mandelmjölet och florsockret ner i en bunke. Blanda ihop.
 3. Vispa äggvitan hård och fluffig i en rostfri bunke. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några sekunder så att sockret blandar sig ordentligt med äggvitan.
 4. Om du önskar färga/smaksätta smeten: Lägg en msk av den vispade äggvitan i en liten kopp och tillsätt en knivsudd pastafärg eller valfri smaksättning, blanda ordentligt. Lägg sedan tillbaka den färgade/smaksatta äggvitan i resten av äggvitan. Hoppa över det här steget om du vill göra en neutral macaron.
 5. Vänd försiktigt ner florsocker och mandelmjöl i äggsmeten. Vänd tills smeten är ordentligt blandad. Det här tycker jag är det svåraste steget, för tricket är att varken blanda för mycket eller för lite. Se gärna filmen ovan där jag förklarar i detalj hur jag brukar veta att jag blandat lagom mycket.
 6. Spritsa ut rundlar, ungefär lika stora som en 5-krona. Använd med fördel silikonmatta men det funkar även med bakplåtspapper.
 7. Ställ plåtarna åt sidan i ca 60 minuter så att ytan torkar. Sätt ugnen på 125 grader.
 8. Grädda längst ner i ugnen i ca 22 minuter.
 9. Låt svalna ordentligt (jag brukar mina stå ett par timmar på köksbänken) och dra sedan försiktigt loss pappret/silikonduken från kakorna.

Vispad chokladganache (fyllning)

150 g vit choklad
2 msk vispgrädde
2-3 msk passerade hallon (kan uteslutas och ersättas med vispgrädde om du önskar en annan smaksättning)
ev. färgpasta (rosa eller röd i det här fallet)

Gör såhär:

 1. Finhacka chokladen
 2. Koka upp grädde och hallon i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt chokladen och rör tills chokladen är smält.
 3. Om du önskar en starkare färg kan du tillsätta lite färgpasta.
 4. Nu har du gjort en enkel chokladganache, låt den svalna i kylen ca 30 minuter.
 5. Vispa upp ganachen så att den blir fluffig och lägg den i en spritspåse. Spritsa ganache på hälften av dina macarons och lägg ihop med en ”tom” macaron. Förvaras svalt.

De passerade hallonen kan uteslutas och ersättas med ytterligare 2 msk grädde. Smaksätt då t.ex. ganachen med t.ex. lakritspulver, limeskal eller varför inte lite frystorkat lingonpulver. Självklart kan man också ersätta de passerade hallonen med motsvarande mängd passerad passionsfrukt, jordgubbar eller t.ex. mango.

Print Friendly, PDF & Email