Lussekatter

Lussekatter – på 4 olika sätt


Bästa lussedegen gör du med hjälp av en fördeg och bortgöring. Det innebär en extra jäsning men det är definitivt värt det extra besväret. Lussebullarna blir luftiga och saftiga, precis just så som man vill ha dom! 

Lussekatter – på 4 olika sätt

ca 48 lussekatter eller 4 rejäla flätor

Fördeg:
75 g jäst för söta degar (röd)
500 g (5 dl) röd mjölk
700 g (11 2/3 dl) vetemjöl (gärna Manitoba Cream som jag tycker ger saftigare och luftigare bullar)
25 g (1/3 dl) socker
1 g saffran (2 påsar)
1 msk muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk whiskey

Deg (bortgöring):
180 g (2 dl) socker
5 g salt
4 st äggulor
500 g (8 1/3 dl) vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
250 g rumsvarmt smör

Gör såhär:

  1. Fördeg: Smula ner jästen i degbunken. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker med whiskeyn och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
  2. Bortgöring: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Utbakning:

Klassiska lussekatter: 

1 grunddeg (se ovan)
russin

Dela degen i 48 lika stora delar och forma lussekatter. Dekorera med russin. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.

Lussekatter_800x400

Lussekatter med mandelmassa:
1 grunddeg (se ovan)
400 g mandelmassa
200 g smör

Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till en fyrkant (ca 45×45 cm). Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ut hälften av fyllningen på varje fyrkant. Vik degen dubbel och skär till 24 st remsor (ca 2×20 cm). Snurra remsorna och forma lussekatter. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.

Lussekatter med mandelmassa_800x400

Saffransfläta med apelsin:
1 grunddeg (se ovan)
finrivet skal från 3 st mindre apelsiner
300 g smör
150 g muscovadosocker

Fyra flätor: Dela degen i 4 lika stora delar (en del = en fläta). Kavla ut varje del till en rektangel (ca 20×45 cm). Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje rektangel. Vik degen dubbel längs långsidan och skär till tre lika breda remsor (ca 3-4 cm). Fläta ihop remsorna till en stor fläta. Gör likadant med resterande tre delar (nu har du totalt 4 flätor). Låt jäsa under en bakduk ca 45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 30 minuter.

Saffranslängd_800x400

Saffranssemlor med lingongrädde:
1 grunddeg (se ovan)
mandelmassa
vispgrädde
lingon
florsocker

Dela degen i 48 lika stora delar och forma runda bullar. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock och gröp ur ett hål i mitten av varje bulle. Lägg smulorna i en bunke, riv över mandelmassa och tillsätt lite ovispad grädde. Blanda ihop till en smet och fyll bullarna. Vispa resterande grädde och blanda ner lingon. Dekorera bullarna med lingongrädden, lägg på locket och sikta florsocker ovanpå.

Saffranssemlor_800x400

Tips!
För riktigt luftiga lussebullar, använd kall degvätska och gör en fördeg som får jäsa minst en timme i kylen innan du tillsätter övriga ingredienser. Använd gärna ett vetemjöl med extra hög proteinhalt (jag använder Manitoba Cream). Mortla saffranet med lite whiskey och muscovadosocker för maximal smak.

Print Friendly, PDF & Email