Marmorerad sockerkaka med rabarber och citron

Marmorerad sockerkaka med rabarber och citron


Just sockerkaka är något som jag verkligen förknippar med barndomen, det var nog något av det första som jag lärde mig att baka. Vilket kanske inte är så konstigt när jag tänker efter, en sockerkaka kan ju de flesta klara av. Tricket är att vända ner de torra ingredienserna försiktigt med en slickepott och att inte öppna ugnsluckan innan kakan hunnit sätta sig. Denna är smaksatt med rabarber och citron, en försmak på våren och sommaren! Lycka till.

I början av mars publiceras detta receptet (på engelska) i det brittiska bakmagasinet Baking Heaven. Det är första gången som en internationell tidning publicerar mina recept.

Marmorerad sockerkaka med rabarber och citron

1 st

100 g smör, osaltat
100 ml mjölk
2 ägg
180 g (2 dl) strösocker
180 g (3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g rabarber, finfördelad
rosa pastafärg (eller röd karamellfärg)

Citronglasyr:
zest och juice från 1 citron
200-250 ml florsocker

1 granatäpple

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180˚C
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform
  3. Smält smöret i en liten kastrull, ta av kastrullen från värmen när smöret smält och tillsätt mjölken
  4. Vispa ägg och socker fluffigt
  5. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver och vaniljsocker) i en separat bunke
  6. Vänd ner de torra ingredienserna i äggfluffet om vartannat med smör och mjölkblandningen. Sikta gärna de torra ingredienserna för att undvika klumpar.
  7. Dela upp smeten i två bunkar, tillsätt rabarber och färg i den ena bunken och rör om försiktigt
  8. Lägg i ett par skedar av den vita smeten i formen, sedan lägger du ett par skedar av den färgade, fortsätt på samma sätt om vartannat tills all smet ligger i formen
  9. Baka sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min.
  10. Citronfrosting: Blanda zest, juice och florsocker i en skål. Häll över den kalla sockerkakan strax innan servering
  11. Dekorera med kärnor från granatäpplet

Tips! Du vet att sockerkakan är klar när det släppt i kanterna. Det går också bra att prova med en sticka som du sticker ner i mitten av kakan. Är stickan kladdig när du drar upp den så behöver kakan lite mer tid i ugnen.

Print Friendly, PDF & Email