Mazariner med chokladfyllning och kaffeglasyr


Den tekniska utmaningen i tredje avsnittet av Hela Sverige bakar var mazariner som vi skulle smaksätta efter eget behag. Jag gjorde mazariner där jag smaksatte fyllningen med kakao och glasyren med kaffe. Här är ett försök att återskapa det jag gjorde i programmet.

MAZARINER MED CHOKLADFYLLNING OCH KAFFEGLASYR

Mördeg:
300 g (5 dl) vetemjöl
200 g smör
100 g (drygt 1 dl) strösocker
1 äggula

Fyllning:
100 g mandel (skålla mandeln om du vill men det är inget måste)
100 g strösocker
100 g smör
3 ägg
3 msk kakao

Glasyr:
2 dl florsocker
ett par matskedar vatten
espressopulver (snabbkaffepulver)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda ingredienserna till mördegen i en matberedare. Täck med plast och ställ in i kylen
  3. Finfördela mandeln i matberedaren och blanda sedan ner övriga ingredienser till fyllningen (förutom kakaon) och kör tills massan är ordentligt blandad. Smaka av med kakao.
  4. Ta fram degen från kylen och kavla ut den ett par millimeter tjock. Ta ut lagom stora cirklar och klä valda formar med mördegen.
  5. Fyll sedan formarna med chokladmassan (fyll inte för mycket, den stiger i ugnen)
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills dess att fyllningen stannat och mördegen fått en gyllenbrun färg.
  7. Använder du engångsformar låter du mazarinerna vara kvar i formarna annars vänder du försiktigt ut kakorna när mazarinerna svalnat något.
  8. Kaffeglasyr: mät upp florsocker i en skål och tillsätt lite vatten i taget tills du har en trögflytande glasyr. Smaka av med espressopulver, ju mer pulver du använder, desto starkare kaffesmak på glasyren.
  9. Bred ut glasyren ovanpå mazarinfyllningen och garnera eventuellt med ett par kaffebönor.

Tips! 100 g mandel och 100 g socker i fyllningen kan bytas ut mot 200 g färdig mandelmassa

Print Friendly, PDF & Email