Min jordgubbstårta


Min syster och hennes familj är hemma i Sverige för sommarbesök och vad passar väl bättre än att då bjuda på jordgubbstårta? Jag är själv inte så förtjust i den traditionella vaniljkrämen så min version av den klassiska jordgubbstårtan innehåller istället lemon curd, färska jordgubbar och jordgubbsmousse. 

JORDGUBBSTÅRTA

Tårtbottnarna och lemon curden kan förberedas i förväg. Vill man vara säker på att jordgubbsmoussen i tårtan ska hinna stelna ordentligt kan det vara bra att montera tårtan dagen före servering. Spackla med grädde och dekorera tårtan samma dag som den  ska serveras.

Tårtbotten:

5 st ägg
225 g (2 1/2 dl) socker
1/2 dl hett vatten
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
40 g (1/2 dl) potatismjöl
1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft
  2. Smörj en rund form (gärna med löstagbar kant) med smör och bröa med ströbröd.
  3. Vispa ägg, socker och vatten vitt och poröst (använd gärna glasskål)
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i äggfluffet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut och låt svalna.

Lemon curd:

100 g  saft från pressad citron + zest
35 g smör
1/2 msk maizena
120 g (ca 2 st) ägg
80 g strösocker

  1. Koka upp citronsaften, zest och smör
  2. Vispa ner maizena och sila blandningen
  3. Vispa ägg och strösocker fluffigt
  4. Blanda ner äggblandningen i citronblandningen och koka upp under kraftig omrörning
  5. Låt småkoka under ständig omrörning tills dess att blandningen blivit lite tjockare och trögflytande
  6. Ställ åt sidan och låt kallna (täck gärna ytan med en plastfolie)

Jordgubbsmousse:

145 g strösocker
25 g (1/4 dl) vatten
12 g saft från pressad citron
75 g (ca 3 st) äggulor
30 g (ca 1/2 st) ägg
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbspuré
1/2 msk gelatinpulver

  1. Väg upp äggen i en bunke (använd gärna en köksassistent med vispskål)
  2. Koka upp socker, vatten och citronjuice till 118 grader
  3. Börja vispa äggen när sockerlagen nått drygt 100 grader
  4. Sakta ner farten på vispen till styrfart när äggen blivit fluffiga (och sockerlagen är 118 grader). Häll försiktigt ner sockerlagen i äggfluffet. Fortsätt vispa tills blandningen svalnat.
  5. Vispa grädden ganska löst
  6. Värm en liten del av jordgubbspurén och rör ut gelatinpulvret i purén, rör ner i den större mängden puré och blanda ordentligt
  7. Vänd ner grädde och jordgubbspurén om vartannat i ägg- och sockerlagsfluffet

Tips! Självklart kan jordgubbspurén bytas ut mot vilken annan frukt eller bärpuré som helst för att få en annan smak på tårtan. Beroende på hur syrlig vald frukt är så kan sockermängden då behöva att ändras.

Montering och dekoration:

1 l jordgubbar
4 dl vispgrädde

  1. Dela sockerkaksbottnen i tre bottnar och placera den första bottnen inuti en tårtring eller sockerkaksform med avtagbar kant. Klä kanterna med plastremsor (för moussetårtor) eller skär remsor av bakplåtspapper.
  2. Bred ut lemon curd på den första bottnen och placera ett lager med skivade jordgubbar ovanpå lemon curden
  3. Lägg på botten nummer två och spritsa jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ gärna in tårtan i frysen ett tag så att moussen stelnar något. Lägg sedan försiktigt på den översta tårtbotten, täck med plast och ställ kallt över natten (eller i frysen någon timme eller två)
  4. När moussen stelnat ordentligt, ta bort formen och ta sedan försiktigt bort plasten/bakplåtspappret.
  5. Vispa grädden och spackla tårtan. Dekorera tårtan med spritsad grädde och färska jordgubbar på toppen.

Och ett sista tips…! Blir det lite jordgubbsmousse över så frys in den och ät som glass. Det blir supergott, jag lovar.

Print Friendly, PDF & Email