Minilimpor med öl - det perfekta tilltuggsbrödet

Minilimpor med öl – det perfekta tilltuggsbrödet


Jag gillar att experimentera med olika ingredienser när jag bakar bröd. Jag använder t.ex. ganska ofta öl som degvätska, jag tycker det ger extra jäskraft och en intressant smak till brödet. Och det går att variera i oändlighet, smakvarianterna är lika många som det finns ölsorter i världen. En ljus öl med mild smak ger såklart ett lättare bröd medans en mörk ale ger en kraftig ölsmak. Prova dig fram till just din favorit!

Minilimpor med öl

2 st vanliga limpor eller mååånga minilimpor

2 burkar öl (33 cl)
2 dl vatten
1 paket jäst (50 g)
400 g rågsikt
1 msk salt
1 msk honung
1 dl rapsolja
1050 g  (ca 17 1/2 dl) vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)

Gör så här:

  1. Värm öl och vatten till 37 grader och rör ut jästen i degvätskan
  2. Tillsätt rågsikten och låt stå ett par minuter tills blandningen börjar bubbla ordentligt
  3. Blanda ner alla övriga ingredienser, tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen känns lagom fast (det är inte säkert att allt mjöl behövs)
  4. Knåda degen 8-10 minuter i maskin eller något längre om du knådar degen förhand
  5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme
  6. Baka ut brödet till 2 limpor eller många minilimpor (antalet beror såklart på hur stora du gör)
  7. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter
  8. Sätt ugnen på 225 grader
  9. Grädda de stora limporna på nedersta falsen i ca 30-35 minuter. Grädda mitt i ugnen om du gör minilimpor och anpassa gräddningstiden efter storleken, ju mindre limpor, desto kortare gräddningstid. Mina minilimpor brukar vara klara efter ca 20-25 minuter.

Tips! Vill du vara riktigt säker på att limporna är genomgräddade, ta ut limporna när de nått en innertemperatur på 96 grader.

 

Print Friendly, PDF & Email