Morotsbröd


Vi har odlat morötter så det stod härliga till i sommar. De som inte åkt ner i råsaftcentrifugen har jag bakat bröd på, här kommer receptet! Ps. i många morotsbrödsrecept som jag sett tidigare så använder man färska morötter men jag valde att förkoka morötterna och mosa dom innan jag blandade ner dom i degen. Jag tycker att det ger bättre smak och färg.

MITT MOROTSBRÖD
2 st rejäla limpor

100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl (jag använder Ramlösa Kvarn Rustique råg)

300 g morötter
1 msk potatismjöl
250 g vätska (fil/mjölk/vatten)
600 g vetemjöl gärna med lite högre proteinhalt >11% (jag använder Ramlösa Kvarn Rustique vete)
100 g rågmjöl
en rejäl klutt honung
20 g salt

Gör såhär:

  1. Blanda ihop rågsurdegsgrund, vatten och rågmjöl. Täck med plast och låt stå på köksbänken över natten.
  2. Koka morötterna mjuka, häll av vattnet. Mosa morötterna och strö över potatismjöl, ställ sedan åt sidan för att svalna. Om du vill kan du spara vattnet som morötterna har kokat i och använda det som vätska i degen.
  3. Blanda vätska, mjöl och honung i en degblandare. Tillsätt morötterna. Arbeta degen i ca 12 minuter, tillsätt saltet i slutet av knådningstiden. Degen ska vara ganska lös men är den för kletig så tillsätt lite ytterligare mjöl så att den går att hantera. Låt jäsa på köksbänken åtminstone några timmar, gärna längre om du har tid.
  4. Mjöla två brödkorgar (eller ett durkslag med en handduk inuti om du inte har någon brödkorg). Dela degen i två delar och forma delarna så att de passar i degkorgarna. Låt jäsa några timmar tills bröden nått dubbel storlek. Lite beroende på hur mycket fart du har i din surdeg kan det ta allt mellan ett par timmar till upp emot 4-5 timmar. Har du inte obegränsat med tid kan du ”fuska” lite och tillsätta 10 g jäst i degen så är du säker på att den får fart.
  5. Värm upp ugnen till 275 grader. Stjälp försiktigt upp bröden på en bakplåtsklädd plåt och sätt in bröden i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ca 15 minuter till.
  6. Ta ut och låt bröden svalna på ett galler.
Print Friendly, PDF & Email