Morotsrågfrallor


MOROTSRÅGFRALLOR
12 st

50 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl kvarg
1 tsk salt
200 g morotsbös från råsaftcentrifugen (eller riven morot)
100 g rågkross
100 g grovt rågmjöl
ca 370 g rågsikt (använder du riven morot så behöver du tillsätta ytterligare lite mjöl)

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke
  2. Värm vatten och kvarg fingervarmt (37 grader) och häll det över jästen, rör tills jästen löst sig
  3. Tillsätt salt, morotsbös (från råsaftcentrifugen), rågkross, rågmjöl och rågsikt. Obs! använder du riven morot så är den mycket fuktigare än morotsböset från råsaftcentrifugen och då behöver du tillsätta ytterligare mjöl. Degen ska vara smidig men det gör inget om den är något kletig, så länge det går att handskas med den är den ok.
  4. Knåda i maskin ca 8-10 minuter
  5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
  6. Sätt ugnen på 225 grader
  7. Dela degen i 12 delar och baka ut runda frallor, låt dom jäsa på en bakplåtsklädd plåt i ca 30 minuter
  8. Pensla med lite mjölk och strö lite rågkross, sesamfrön och flingsalt på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Print Friendly, PDF & Email