Ostkaka på keso - enkelt och gott

Ostkaka på keso – enkelt och gott


Jag är född och uppvuxen på landet strax utanför Vimmerby. När jag var liten så hade vi två ladugårdar fyllda med höns som värpte ägg till höger och vänster mest varje dag. Vad gjorde vi då med alla dessa ägg? Visserligen åt vi mycket pannkaka och omelett men de flesta äggen levererade vi till Frödinge mejeri som ligger nästgårds. Så åt du ostkaka från Frödinge mejeri någon gång i början av 90-talet är chansen stor att den innehöll ägg från våran gård. Visste du förresten att det är superenkelt att göra egen ostkaka på alldeles vanlig keso?

Ostkaka på keso

4-6 portioner

2 ägg
2 msk strösocker
30 g (1/2 dl) vetemjöl
250 g keso
150 ml vispgrädde
30 g mandel, hackad
1-2 droppar bittermandelolja (kan ersättas med 1/2 msk amaretto)

färska jordgubbar
vispad grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180˚C och smörj 6 st ugnsfasta portionsformar
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Vänd försiktigt ner mjöl, keso, vispgrädde, mandel och bittermandelolja (eller amaretto) i äggfluffet
  4. Fördela smeten i formarna och baka av i mitten av ugnen ca 30 minuter
  5. Ostkakan är klar när den är lite fast och börjar bli brun på toppen
  6. Servera ostkakan ljummen med färska jordgubbar och vispgrädde

Tips! Självklart kan man göra en stor ostkaka men då tar det upp emot dubbel så lång tid i ugnen (beroende på hur tjock du gör den). Tycker du att ostkakan får för mycket färg, lägg över en ugnsfolie i slutet av gräddningstiden.

Print Friendly, PDF & Email