Chokladpavlova med sommarbär

Chokladpavlova med sommarbär


Det här receptet på pavlova går såklart att baka utan choklad. Men när vännen fyller 30 och önskar sig dessert med choklad, hallon och jordgubbar, ja då får man lov att leverera en tårta av rang. Det var så denna pavlova blev en chokladpavlova fylld med sommarbär. Här delar jag med mig av receptet som är både syrligt och sött. Nu håller jag tummarna för att fröken födelsedag blir glad.

Chokladpavlova med sommarbär

Marängbotten:

100 g mörk choklad
100 g (ca 3 st) äggvita
200 g (drygt 2 dl) strösocker

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smält chokladen över vattenbad och ställ åt sidan
  3. Mät upp äggvitor och strösocker i en glasskål (eller metallbunke)
  4. Vispa äggvitor och strösocker fluffigt över varmt vattenbad (vispa hela tiden!)
  5. Ta av äggfluffet från värmen när det nått en temperatur på ca 60-70 grader och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är riktigt styv
  6. Bred eller spritsa ut marängen på ett bakplåtspapper i en långpanna
  7. Ringla den avsvalnade smälta chokladen över marängen och dra ett par drag med en slickepott så att marängen blir marmorerad
  8. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 5 minuter och sänk temperaturen till 100 grader och grädda ytterligare 60-75 minuter (exakt tid beroende på tjocklek). Marängen ska vara lite seg inuti och frasig utanpå.

Jordgubbscurd:

50 g jordgubbar
1/2 msk färskpressad citron juice + zest från 1/2 citron
1/4 msk maizena
20 g (ca 1 st) äggulor
50 g (ca 1 st) ägg
22 g (1/4 dl) strösocker
20 g rumstempererat smör

  1. Mixa jordgubbarna till puré med hjälp av en mixerstav
  2. Koka upp citronsaften, zest och jordgubbspuré
  3. Vispa ner maizena och sila blandningen
  4. Vispa ägg och strösocker fluffigt
  5. Blanda ner äggfluffet i jordgubbsblandningen och koka upp under omrörning
  6. Låt småkoka under ständig omrörning tills dess att blandningen blivit lite tjockare och trögflytande
  7. Ta av från värmen och låt svalna något, rör ner smöret och fortsätt röra tills curden blivit slät
  8. Ställ åt sidan och låt kallna (täck gärna ytan med en plastfolie)

Montering och dekoration:

4 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
färska hallon eller andra sommarbär
ev. mörk choklad

  1. Lägg marängbotten på ett serveringsfat
  2. Bred eller spritsa ut jordgubbscurd ovanpå  marängen
  3. Vispa grädden lätt och luftig och spritsa den sedan ovanpå jordgubbscurden
  4. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar och placera dom på tårtan
  5. Dekorera tårtan med ytterligare sommarbär som t.ex. hallon och björnbär
  6. Om du vill kan det vara fint att dekorera tårtan med chokladdekorationer, temperera då chokladen så håller dekorationerna bättre (och det blir dessutom snyggare!)
Print Friendly, PDF & Email