Pepparkakshus (i samarbete med Dr Oetker)


Detta pepparkakshus tog jag fram i samarbete med Dr Oetker. Jag har gått totalt bananas med alla deras härliga dekorationer, hoppas ni gillart! Mest förtjust blev jag i de små fina julgranarna som jag använde dom ”snickarglädje” på mitt hus. Jag gjorde ett färgglatt hus och en mer nyårsvintrig variant. Vilken gillar du bäst?

PEPPARKAKSHUS
räcker till 1 mindre hus, dubbla satsen om du vill göra ett större hus och lite tillhörande dekorationer

OBS! Degen blir ganska hård så det är inget hus man äter upp utan att tappa löständerna. Av samma anledning kan man vara ganska sparsam med kryddorna också. Det finns heller ingen anledning att baka med ett kvalitetsvetemjöl, det räcker gott och väl med en billigare variant.

1 ½ dl (135 g) strösocker
1 dl sirap
50 g bakmargarin, rumstempererat
1 ½ dl vatten
1 msk kanel
1 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
drygt 8 dl (500 g) vetemjöl

 1. Värm strösocker och sirap i en kastrull på låg värme tills sockerkristallerna har löst upp sig, det tar ca 8-10 minuter. Rör ner margarinet i sockerblandningen och ställ åt sidan.
 2. Häll vatten i en degbunke och rör ner kryddorna, tillsätt den avsvalnade sockerblandningen och sedan mjölet. Arbeta in mjölet några minuter i maskin eller förhand på bakbord.
 3. Förvara degen i kylskåp till dess att du ska använda den.
 4. Klipp ut alla delar till ditt pepparkakshus enligt mallen. Kom ihåg att spara dörren!
 5. Sätt ugnen på 225 grader
 6. Knåda degen lätt och kavla ut den tunt direkt på bakplåtspappret
 7. Lyft över bakplåtspappret på plåten och placera mallarna ovanpå degen. Skär försiktigt ut de olika delarna med en kniv eller en sporre (det går även bra med en pizzaskärare). Ta bort mallarna och överflödig deg.
 8. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter (det kan ta längre tid om du har större delar eller har kavlat degen tjockare).
 9. Ta ut delarna och låt svalna på ett jämnt underlag.

Tips! Klipp ut husmallarna i ett stadigt papper så blir det enklare att skära till dina husdelar när det är dags att baka ut degen.

Montera pepparkakshus:
När alla delar har svalnat är det dags att börja dekorera! Nu är det bara att låta fantasin flöda, ju mer dekorationer, desto festligare hus!

1 st Dr. Oetker kristyr
1 st Dr. Oetker dekorationsglasyr
2-3 st Dr. Oetker gelatinblad (en förpackning innehåller 10 st gelatinblad)
Snowflakes, Christmas trees, Choco dots eller annan valfri dekoration från Dr. Oetker

 1. Lägg ut sidorna till huset med insidan uppåt på ett jämnt underlag. Fäst gelatinblad för fönstren med hjälp av lite kristyr, tryck lätt så att gelatinbladen fastnar. Gelatinbladen ska sitta på insidan av huset.
 2. När kristyren torkat, vänd på sidorna till huset så att utsidan kommer uppåt och spritsa dekorationsglasyr och kristyr runt fönster och dörrar. Dekorera med valfria dekorationer från Dr. Oetker.
 3. Spritsa kristyr på kanterna av en långsida och fäst ihop med båda kortsidorna, gör sedan likadant med den andra långsidan. Justera sidorna försiktigt så att huset blir rakt och håll på plats tills kristyren har stelnat. Fäst sedan taket på samma sätt.
 4. Förstärk hörnen med ytterligare kristyr vid behov och låt torka.

Dekorera slutligen taket med kristyr, dekorationsglasyr och valfria dekorationer.

RITNING: 160817_pepparkakshus-ritning_anna-lindeborg-nilsson

pepparkakshus-3  pepparkakshus-6 pepparkakshus-4 pepparkakshus-5

Print Friendly, PDF & Email