Polkagriskakor


Dessa kakor bakade jag i tredje avsnittet av Hela Sverige bakar. Med tanke på mitt småländska ursprung så kände jag att jag ville inkludera något småländskt, och då fick det bli polkagriskakor.

POLKAGRISKAKOR

125 gr (2 dl) vetemjöl
15 gr (3 msk) socker
75 gr smör
1 äggula
5-10 droppar pepparmyntolja
röd/rosa pastafärg (eller karamellfärg)
krossade polkagrisar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Blanda vetemjöl, socker, smör och äggula i en matberedare (låt gärna degen vila kallt ett litet tag)
  3. Smaksätt 2/3 av degen med pepparmyntolja
  4. Färga 1/3 av degen med röd eller rosa pastafärg
  5. Rulla ut längder av degen och rulla ihop så att degen blir marmorerad ungefär som en polkagris
  6. Krossa polkagrisar och rulla den tvåfärgade rullen i krosset (låt gärna rullen vila kallt ett litet tag)
  7. Skär ca 15 st diskar av rullen och lägg på en plåt
  8. Baka kakorna i ca 10 min (beroende på tjocklek)

Foto: TV4

Print Friendly, PDF & Email