Prinstårta med blåbär & fläder


Visste du att originalreceptet till Prinsesstårtan gjordes redan på 30 -talet av hushållsläraren Jenny Åkerström? Nu när det är dags för Ellioths dopkalas så bakar jag istället en prinstårta fylld med söt blåbärssylt, syrlig flädercurd och såklart täckt i ljusblå marsipan. 

PRINSTÅRTA MED BLÅBÄR & FLÄDER

Farmors tårtbotten:
6 ägg
300 g (3 1/3 dl) strösocker
67 g varmt vatten
200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
50 g (knappt 2/3 dl) potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj 1 st tårtform (4 l) med smör och bröa med ströbröd
  3. Vispa ägg, socker och vatten vitt och fluffigt i en glasskål
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta och vänd ner mjölblandningen i äggfluffet
  5. Häll smeten i den väl smorda formen
  6. Grädda omedelbart mitt i ugnen ca 45-50 minuter

Blåbärssylt:
1/2 dl blåbärssylt

Det går åt ungefär 1/2 dl blåbärssylt till en tårta. Självklart går det lika bra att använda köpesylt men om du vill göra din egen, gör såhär:

  1. Lägg 3 delar blåbär och 2 delar socker i en kastrull (t.ex. 300 g blåbär och 200 g socker)
  2. Koka upp och låt koka 5-10 minuter tills dess att alla sockerkristaller löst sig
  3. Skumma under tiden sylten med en hålslev eller vanlig sked
  4. Ta av från värmen och ställ åt sidan för att kallna
  5. Sylten kan med fördel förberedas i förväg. Sockermängden gör att en oöppnad burk kan stå i månader i kylen utan att bli dålig under förutsättning att burken är ordentligt ren (koka den i vatten innan du häller i sylten).

Tips! Vill du fuska (eller vara helt säker på att sylten inte blir för rinnig i tårtan) så blanda ner lite gelatin i blåbärssylten när du kokar den så stelnar den något alldeles förskräckligt lagom mycket.

Flädercurd:
100 g (2 st) ägg
60 g (2/3 dl) strösocker
2/3 msk maizena
50 g flädersaftkoncentrat (det blir allra godast med hemmagjord saft, se recept: Hemmagjord flädersaft)
70 g smör

Gillar man inte fläder så passar det bra att ersätta flädercurden med vanlig citroncurd istället. Den går dessutom att köpa på burk om man inte vill göra sin egen. 🙂

  1. Koka upp flädersaft och smör
  2. Blanda ut maizenan i lite av fläderblandningen och rör sedan ner det i resten av fläderblandningen
  3. Vispa ägg och strösocker luftigt
  4. Vispa ihop fläderblandningen med äggflufffet
  5. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa sedan krämen riktigt slät.
  6. Ställ åt sidan för att svalna

Montering:

5 dl vispgrädde
500 g marsipan (jag gillar den som kommer från Örebro Bagerivaror)
ev. pastafärg för att färga marsipanen
florsocker

  1. Vispa grädden lagom tjock (den får inte vara för lös)
  2. Skär din tårtbotten i tre delar
  3. Placera den första bottnen på en tårtbricka eller direkt på serveringsfatet,  bred ut ett tunt lager grädde (för att förhindra att blåbärssylten färgar hela undre bottnen blå) och bred sedan ut blåbärssylten ovanpå grädden. Spritsa gärna en tunn sträng grädde ytterst för att förhindra att blåbärssylten smiter iväg)
  4. Lägg på botten nr två ovanpå blåbärssylten och bred ut flädercurden på den. Spritsa på samma sätt en tunn sträng grädde ytterst för att säkerställa att flädercurden stannar där den ska vara
  5. Placera den tredje och sista bottnen ovanpå flädercurden och bred ut grädden i en toppig men avrundad form (något tjockare lager i mitten än på sidorna)
  6. Färga eventuellt marsipanen i önskad färg med pastafärg (om du inte köper färgad marsipan)
  7. Kavla ut marsipanen och lägg den försiktigt ovanpå tårtan, släta ut alla veck ordentligt och skär sedan rent kanterna.
  8. Dekorera tårtan efter behag. Jag gillar det vackra i det enkla och valde att knyta ett fint sidenband runt tårtan.
IMG_7967

Skär tårtbottnen i tre delar

IMG_7966

Jag gör inte tårtor så ofta men jag använder alltid tårtring när jag lägger ihop tårtan.

IMG_7968

Om du använder tårtring så blir tårtan alltid helt rak och fin. Oslagbart när man vill ha en jämn och fin tårta.

IMG_7978

I det enkla bor det vackra sa Ernst och jag tenderar att hålla med! Jag dekorerar min prinstårta med ett enkelt sidenband. Varför göra det mer komplicerat än så?

 

Print Friendly, PDF & Email