Rabarber-mazarinpaj


Rabarbern växer och frodas i trädgårdslandet. Godast blir det att göra paj på rabarber som inte hunnit bli så jättetjock och trådig. Den här rabarberpajen är lite speciell, jag fyllde den med mazarinfyllning. Min mazarinfyllning passar även nötallergiker men går lika bra att göra på vanlig skållad mandel.

Foto 2015-07-07 16 04 15

RABARBERMAZARINPAJ

Mördeg:
90 g (1 dl) strösocker
240 g (4 dl) vetemjöl
180 g rumstempererat smör
50 g (1 st) ägg

Fyllning alternativ 1:
60 g pumpafrön eller solrosfrön
30 g kokosflingor
125 g (knappt 1 1/2 dl) strösocker
100 g rumstempererat smör
150 g (ca 3 st) ägg

Fyllning alternativ 2 (vanlig mazarinfyllning):
125 g skållad mandel
125 g socker
100 g rumstempererat smör
150 g (ca 3 st) ägg

Topping:
rabarber

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Finfördela socker, vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ägget och kör ihop tills en deg bildas
  3. Ställ mördegen att vila kallt en stund
  4. Fyllning alternativ 1: Kör frön i en matberedare tills ett fint mjöl bildats. Vispa ner kokos, socker, smör och ägg till en trögflytande smet. Lägg smeten i en spritspåse.
    Fyllning alternativ 2: Kör mandel i en matberedare. Vispa ner socker, smör och ägg till en trögflytande smet. Lägg smeten i en spritspåse.
  5. Kavla ut mördegen och klä en pajform med degen
  6. Spritsa ner fyllningen i pajformen
  7. Skär rabarbern i centimeterbreda skivor och fördela över fyllningen i pajformen
  8. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter tills rabarbern blivit mjuk och både fyllning och pajskal fått en gyllenbrun färg
  9. Servera med löst vispad grädde och jordgubbar

Tips! Pumpafrön ger mer smak jämfört med solrosfrön och dessutom en spännande grön färg till fyllningen

Print Friendly, PDF & Email