Syrlig rabarbersylt - som fyllning i tårtan eller sötebrödet

Syrlig rabarbersylt – som fyllning i tårtan eller sötebrödet


Rabarbersylt, passar lika bra som fyllning i bullar  som i tårtan. Förra året var jag och hälsade på en mycket kär vän. I hennes trädgård växte rabarber stora som monster. Jag har aldrig sett så stor rabarber i hela mitt liv, det var galet. Jag både plockade och grävde upp en liten planta som nu finns planterad hemma på torpet. Av den plockade rabarbern gjorde jag rabarbersylt. Här är receptet!

 

Syrlig rabarbersylt – som fyllning i tårtan eller sötebrödet

500 g rabarber
300 g socker
0,5 dl färskpressad citronjuice
0,5 dl flytande pektin (finns normalt i samma hylla som sockret)

Gör så här:

  1. Skölj och skala rabarbern genom att dra bort det yttersta lagret med en vass kniv (ta tag i ena änden och dra bort det trådiga)
  2. Lägg rabarber, socker och pressad citron i en kastrull. Koka tills dess att sockret smält och rabarbern helt har mjuknat. Tryck gärna lite på rabarbern så att den finfördelas i sylten.
  3. Blanda ner pektin och koka upp snabbt.
  4. Skumma vid behov sylten genom att dra en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet när det bildas. Det innebär lite extra arbete men ökar chanserna att din sylt håller längre.
  5. Fördela sylten i väl rengjorda glasburkar (skölj både burk och lock i kokande vatten) när sylten fortfarande är het. Fyll helt upp till toppen och skruva på locket direkt. När sylten svalnar suger locken fast ordentligt.

Tips! Smaka av sylten innan du rör ner pektin så att du får en syrlighet som passar din smak. Eventuellt behöver du tillsätta lite mera socker om den rabarber du använder inte är så söt. Ju högre sockerhalt i sylten, desto längre hållbarhet.

Print Friendly, PDF & Email